De vijf hoeken van de wereld: Zwitserland in Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
17/11/2010
Brusselser en Belgischer dan chocolade kan het niet, zou je denken. Toch zijn er veel vreemde invloeden gemoeid met de handel in van cacao afgeleide producten op de Grote Zavel. Dat veel Belgische chocolademerken ondertussen eigendom zijn van buitenlandse multinationals is genoegzaam bekend. Maar die merken waren/zijn ook in oorsprong vaak het levenswerk van mensen die buitenlands bloed door de aderen hadden stromen.

Met name Zwitserland is nooit veraf als het om de Belgische chocoladegeschiedenis gaat. Zo was er ene Jean Neuhaus, die in 1857 zijn geboorteplaats Neuchâtel in Zwitserland verliet om zich in Brussel te vestigen en een apothekerswinkel in de Koninginnegalerij te openen. Hij verkocht er onder meer repen zwarte chocolade, en zijn kleinzoon Jean Neuhaus junior zou de man geweest zijn die hier de 'praline' introduceerde. De chocoladebonbon genoemd naar Comte de Plessis-Praslin bestond al, maar Jean Neuhaus voorzag hem van een vulling, en zijn nazaten bij Neuhaus doen er tot op de dag van vandaag goede zaken mee.

De naam- en landgenoot Charles Neuhaus was dan weer de man die in 1883 het Brusselse merk Côte d'Or deponeerde. Terwijl ook het pralinemerk Leonidas in Brussel tot stand kwam dankzij het werk van een migrant: de Grieks-Amerikaanse banketbakker Leonidas Kestekides, die door de wereldtentoonstellingen van 1910 en 1913 in ons land was verzeild geraakt.

Henri Wittamer van het huis Wittamer, dat dit jaar zijn honderdste verjaardag viert, was een Waals weeskind dat zijn familie van Oostenrijkse afkomst verliet om in Bazel de stiel te gaan leren.

En wie bij Wittamer in de leer ging, is de inmiddels ook al wereldwijd vermaarde chocolatier Pierre Marcolini: een Belg die in 1964 in Charleroi geboren werd en de kleinzoon is van een Italiaanse immigrant.

Grote Zavel, Brussel

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni