De vijf hoeken vande wereld: Duitsland in Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
08/04/2011
De gebouwen van Thurn & Taxis kent iedere Brusselaar. Het voormalige entrepot en maritieme goederenstation aan het kanaal van Willebroek werd tussen 1904 en 1907 gebouwd door de Société du Canal. Tot in de jaren 1960 waren er duizenden mensen werkzaam. Maar waarom heet het gebouwencomplex zo?

Omdat de gronden waarop het gebouwd is tot in de negentiende eeuw in het bezit waren van de familie von Thurn und Tassis. Deze roemrijke Duitse adellijke familie met Italiaanse wortels (della Torre e Tassis) had lange tijd voet aan de grond in Brussel. Hun hoofdkwartier, Hotel Thurn & Taxis, was tot 1876 gevestigd op de hoek van de Kleine Zavel en de Regentschapsstraat. De aanwezigheid van de familie maakte van Brussel het centrum van de Europese posterijen. De officiële koerierdienst tussen Brussel en Wenen die vanaf 1490 bestond, werd stelselmatig uitgebouwd tot een enorm transnationaal postbedrijf, dat tot 1795 het monopolie had op de postbedeling in Europa. Franz von Taxis was vanaf 1489 postmeester van Maximiliaan I en later van Filips de Schone. Zijn nageslacht diende en bediende vanuit Brussel keizer Karel en dus het Heilig Roomse Rijk, Spanje, de Nederlanden, Italië en Hongarije. In 1701 werd de familie tijdens de Spaanse Successieoorlog uit de Nederlanden verdreven. In Regensburg is het slot van Thurn und Tassis momenteel een museum, maar de familie behoort nog steeds tot de rijkste ter wereld. Allemaal omdat ome Franz op het idee kwam de lange afstanden in Europa te overbruggen met een estafettesysteem dat geen tijd verloor aan de rustpauzes van de paarden. Die paarden hebben dus ooit nog op de gronden van het huidige Thurn & Taxis staan grazen.

Havenlaan 86C, 1000 Brussel

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni