© kmeron - Flickr CC | Zo zag het Koninklijk Circus er voor de renovatie uit, dit tijdens een concert van Puggy in 2011.

De renovatiewerken aan het Koninklijk Circus zouden in september afgelopen moeten zijn. Dat zei de Brusselse schepen Mohamed Ouriaghli (PS) maandagavond tijdens de gemeenteraad. Hij belooft ook financiële compensaties voor lokale handelaars.

Het Koninklijk Circus is sinds vorig jaar in handen van de Stad Brussel, en is al maanden gesloten voor renovaties. Wanneer de concertzaal opnieuw zou openen, was lang niet geweten. Nu blijkt dat het schepencollege mikt op september voor de heropening.

Dat liet de bevoegde schepen Mohamed Ouriaghli (PS) maandagavond weten tijdens de gemeenteraad van Brussel-stad. Volgens hem zijn de renovatiewerken aan het interieur van de concertzaal reeds afgerond, maar wordt van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om de façade te renoveren.

"Zo zal alles pico bello in orde zijn," aldus Ouriaghli.

De schepen spreekt verder ook nog van compensaties voor plaatselijke handelaars die getroffen werden door de sluiting van het Circus. Concreet zullen handelaars die onder het patrimonium van de Stad Brussel vallen, en die in hun boekhouding van de laatste drie jaar kunnen aantonen inkomsten te zijn verloren door de renovatie, een korting krijgen van 25 procent op hun huurlasten, aldus Ouriaghli.

'Te laat'

"We hebben eindelijk een datum," reageert oppositielid Fabian Maingain (Défi) bij BRUZZ. "Maar dit is te laat. Het Koninklijk Circus zal zo een jaar gesloten zijn geweest door deze renovaties, met ook een daling van het Brusselse cultureel aanbod als gevolg."

Dat handelaars een compensatie krijgen van de stad, vindt Maingain een goede zaak. “Maar het mag niet bij beloftes blijven,” benadrukt hij. “Die heeft de stad in het verleden al te vaak gebroken. Eerst zou het Circus weer in december openen, dan pas in april, en nu plots in september."

Volgens Maingain zouden de handelaars ook hun boekhouding niet voor hoeven te leggen om een compensatie te bekomen. "Wij pleiten bijvoorbeeld voor een forfaitair bedrag voor plaatselijke winkels die al open waren toen de renovatiewerken begonnen," aldus het oppositielid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Koninklijk Circus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni