Kunstencentrum Wiels toont 'best verzorgde boeken'

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
22/03/2012
Het kunstencentrum Wiels toont dit weekend de zeven laureaten van de Fernand Baudin Prijs 2011. Dat is een prijs voor de best verzorgde boeken in Brussel en Wallonië.

De prijs huldigt zowel de uitgever en de grafische vormgever als de drukker. En of dit belangrijk is? De boeken komen in aanmerking voor de wedstrijd 'Mooste boeken van de hele wereld' op de beurs van Leipzig.

Onder de prijsbeesten ook de turf 'L.J. Baucher, J.-P. Blondel, O. Filippone - 3 modernistes'. Het is een rijk geïllustreerde monografie over het (studenten- en) beroepsleven en alle belangrijke plannen en bouwwerken van deze drie baanbrekende architecten. Hun vorming kregen ze aan de Brusselse architectuurschool La Cambre. En tussen 1953 en 1964 werd hun bureau gehyped om de innovatieve ontwerpen. Het boek toont alle modernistische villa's die ze samen of (later) elk apart bouwden in en rond Brussel- al is het oude fotomateriaal niet je dat.

Verder verzamelt het de plannen en het 'vergeten' fotomateriaal, met besprekingen van de constructies die het bureau Baucher-Blondel-Filippone wel en niet realiseerde voor Expo'58. Zo komen het expo-paviljoen van Marie Thumas en het toeristische Informatiecentrum van Expo'58 op het De Brouckèreplein (foto) breedvoerig aan bod. Terwijl men ook 'ontdekkingen' meekrijgt, als het nooit uitgevoerde Motel Expo'58 in Meise, de opdrachten die kunstenaars voor het bureau realiseerden, en de stedenbouwkundige visie die ze op de toekomst hadden. Een ongewoon architectuurparcours, in een even ongewoon simpele format uitgegeven.

Fernand Baudin Prijs 2011,
wanneer
: 23 > 25 maart 2012
-------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni