20180704 Big City KVS BRUZZ ACTUA 1626

KVS vraagt officieel statuut van kunstinstelling

EDB
© BRUZZ
29/03/2019
Updated: 29/03/2019 19.08u

De drie Vlaamse stadstheaters - de KVS in Brussel, NT Gent en Toneelhuis Antwerpen - pleiten samen voor een statuut van kunstinstelling. Dat statuut moet de stadstheaters meer stabiliteit bieden en tot langere, artistieke engagementen leiden. “Het is absurd vandaag. Wij zitten in dit systeem niet op onze plaats.”

Vandaag worden de drie stadstheaters ondersteund vanuit het Kunstendecreet. “Om de vijf jaar worden we volgens de daarin vastgelegde criteria beoordeeld én gesubsidieerd,” vertelt Inge Jooris, persverantwoordelijke voor de KVS, aan BRUZZ. “Maar dat zorgt voor heel wat onzekerheid.”

Om meer stabiliteit in de subsidiëring te brengen, bundelen de stadstheaters de krachten. Samen vragen ze de Vlaamse politieke partijen om hun erkenning als kunstinstelling, zoals bijvoorbeeld al het geval is voor de Ancienne Belgique en deSingel in Antwerpen, op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. Kunstinstellingen hebben een structurele band met de Vlaamse Gemeenschap en moeten aan tien criteria - zoals artistieke uitmuntendheid en internationale relevantie - voldoen.

“Het is absurd vandaag,” vertelt Michael De Cock, de artistieke leider van de KVS, aan BRUZZ. “Wij zitten in dit systeem niet op onze plaats. Om op langere termijn artistieke engagementen aan te gaan, moet dat veranderen. Het zal leiden tot een verbetering van het theater én van de sector.”

"Wij voldoen vandaag al aan alle criteria om erkend te worden als kunstinstelling"

Inge Jooris, persverantwoordelijke KVS

Volgens de stadstheaters is het niet meer dan een logische stap omdat zij nu in feite al functioneren als kunstinstelling. “Wij voldoen vandaag al aan alle criteria om erkend te worden als kunstinstelling,” aldus Jooris. “Ook onze internationale ambities komen overeen met die van kunstinstellingen. Een erkenning als kunstinstelling levert meer stabiliteit en het is net die stabiliteit die wij willen bieden aan onze makers. Zo kunnen wij de Brusselaar het beste, meest gevarieerde en diverse theater aanbieden."

“Bovendien hebben wij structureel ook andere noden dan de meeste andere gezelschappen,” zegt Jooris. “Wij beheren een aantal erkende gebouwen. Een groot deel van de subsidies gaat daarnaartoe. Als kunstinstelling zouden we die opdracht makkelijker en duurzamer kunnen uitvoeren.”

Samenwerking

In een reactie laat Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) aan BRUZZ weten dat hij de vraag voor meer duurzame financiering goed vindt. "Maar ik zou dan wel willen dat de drie stadstheaters nog meer samenwerken dan vandaag het geval is," aldus Gatz.

Bekijk ook het studiogesprek met Merlijn Erbuer, zakelijk leider van de KVS:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, Podium, Michaël De Cock, KVS, Kunstinstelling, NTGent, Toneelhuis Antwerpen, stadstheater, subsidie, Kunstendecreet, Inge Jooris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni