Michel Draguet: ‘Bruegelmuseum komt er wel’

© opt.be

Het Bruegelmuseum komt er wel, het opent zijn deuren in 2019. Dat zegt directeur Michel Draguet. Eerder had voogdijminister Elke Sleurs (N-VA) gezegd dat er geen geld was voor het museum.

Elke Sleurs had eerder aan Brussel Deze Week gezegd dat het museum zeker niet opengaat in september 2017, datum die was vooropgesteld. Er zou ook geen nieuwe datum in het verschiet zijn, omdat de huidige maar ook de vorige federale regering geen geld ervoor had uitgetrokken.

Bovendien zou de renovatie en inrichting van het Bruegelhuis volgens Sleurs niet op het prioriteitenlijstje staan van het de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, van wie het Bruegelhuis afhangt. Het gaat om het pand in de Hoogstraat 132, in hartje Marollen. In dat huis stierf schilder David Teniers III, die uit dezelfde stam kwam dan Pieter Bruegel de Oude.

Michel Draguet, directeur van het KMSKB, ziet het anders. “We konden aan de Regie der Gebouwen maar vijf prioriteiten opgeven wat werkzaamheden betreft. Daarom stond het Bruegelhuis er niet op. Maar het project gaat wel degelijk door. Bedoeling is nu dat het museum de deuren opent in 2019, voor het Bruegeljaar. "Het museum is uiteraard een van onze inhoudelijke prioriteiten, dat spreekt voor zich," zegt de communicatieverantwoordelijke van het museum aan brusselnieuws.be.

“Er komt een visitor center in het Bruegelmuseum, dat verwijst naar de vijf werken van Bruegel, die in het KMSKB aan de Regentschapsstraat blijven", zegt Draguet in La Libre. "Dat zal gesponsord worden door Electrabel-Suez."

Het multimediale visitor center zal ook uitleg geven over de mogelijke verblijfplaatsen van Bruegel in Brussel, waar geen zekerheid over bestaat.

De KMSKB bezitten een belangrijke collectie van de schilder Pieter Bruegel (1525-1569). De Val van de opstandige engelen, een kunstwerk uit 1562, zal in het visitor center geprojecteerd worden als een virtuele animatie, die de toeschouwer onderdompelt in het mysterieuze universum van Bruegel. De bezoekers krijgen ook uitleg over het leven en het oeuvre van de Vlaamse schilder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze maand
  • A dip into Bluai's dreamy indie rock world
  • Géraldine Tobe: portrait d'une jeune femme en feu
  • 'De acht bergen' van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement