Om en bij de 50.000 bezoekers zakten zaterdagavond en -nacht af naar de Vrijheidswijk aan het Warandepark voor de vijftiende editie van Nuit Blanche. Dat nachtelijke artistieke parcours stond dit jaar in het teken van macht en het machtsspel. Onder meer voor de voorstellingen in de Senaat en de Kamer was het lang aanschuiven.

Ondanks het slechte weer kon Nuit Blanche zaterdag opnieuw rekenen op een grote schare geïnteresseerden. Tot wel 50.000 bezoekers stonden tussen 19.00 en 3.00 uur in de rij voor performances en installaties in de Vrijheidswijk, zo laat het Brusselse stadsbestuur weten in een persbericht.

Op talrijke verrassende locaties - zoals het Koninklijk Circus, het Vlaams parlement, de Kamer en Senaat - kon het publiek zich gaan vergapen aan artistieke interventies over de macht en het machtsspel. Niet geheel toevallig vond deze editie dan ook plaats in de wijk waar verschillende machtscentra van ons land gegroepeerd zitten. Volgens de organisatie was het op verschillende plekken bovendien lang aanschuiven om binnen te geraken.

"Sommige projecten van deze editie zetten aan tot bevraging en reflectie", zegt Brussels schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS). "Dit toonde ook aan dat je dankzij kunstzinnige projecten relevante maatschappelijke onderwerpen kunt aansnijden en dat het publiek hier massaal en op een creatieve manier op reageert."

Eind oktober al lanceert Nuit Blanche een projectoproep voor haar volgende editie, in oktober van 2018. Deze zal in het teken staan van contestatie en plaatsvinden in de Marollen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni