Rode Duivels in zwart-wit in Botanique

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
04/06/2014

Binnen een maand staan de Rode Duivels misschien weer op het balkon van het stadhuis te wuiven naar een uitzinnige rode massa. Nu staan ze tijdens een tentoonstelling in Botanique alvast in zwart-wit verstild te wezen voor de lens van Stephan Vanfleteren.

Fotograaf Stephan Vanfleteren hoeven we niet meer voor te stellen. In 2009 toonde Botanique al eens een selectie uit zijn fantastische België-boek Belgicum.

Maar Vanfleteren maakt ook meer en meer op zichzelf staande reeksen, en die hebben ook al eens voetbal als onderwerp. Onlangs maakte hij nog een cahier met foto’s van Anderlechtspelers, nu zijn de Rode Duivels aan de beurt. Het kan dus geen kwaad om hen even uit hun biotoop te halen en hun lichamen te isoleren van alles wat hen verder publiek definieert.

De fotograaf bekijkt de Duivels, zoals het gebruik van de Romeinse cijfers voor ‘2014’ in de titel van het boek doet uitschijnen, als hedendaagse gladiatoren. Maar hij laat óns de morituri groeten buiten de arena, weg van alle sensatie.

Op de foto’s van Vanfleteren hebben de Rode Duivels nog wel dat voetbalbroekje aan, maar dat maakt hen alleen maar naakter. ‘Sterke Jan’ Vertonghen, die vermoedelijk al stoer werd geboren, lijkt trouwens geneigd om dat broekje dan ook maar meteen uit te doen.

Je kunt de reeks dan ook probleemloos zien als een studie van het menselijk lichaam, maar ook van de ijdelheid, kwetsbaarheid en (goedbetaalde) dienstbaarheid van de hedendaagse, door media en massa opgeëiste sportheld.

Ode aan mensheid
​Niet alle beelden zijn overtuigend. Axel Witsel met de engelenvleugels op de cover: veel dichter bij de kitsch zal Vanfleteren zich nog niet gewaagd hebben. Fellaini die alleen een uitbundige lach prijsgeeft, Eden Hazard die alweer de speelvogel uithangt, het gemillimeterde kapsel van de massieve Benteke: het zijn fijne beelden zonder meer.

Naar de enorme Lukaku, en de angelieke Kevin De Bruyne kan je al langer kijken. Maar het mooist vind ik op één of andere manier de foto’s van de duo’s: Daniel Van Buyten en Dries Mertens: de grootste en de kleinste. Kevin De Bruyne en Christian Benteke: de witte en de zwarte. Superdiversiteit gekenmerkt door vriendschap en lotsverbondenheid wordt bijna een ode aan de mensheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Cultuurnieuws , Expo

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni