Spektakel ter ere van Maurice Béjart in Vorst Nationaal

© Béjart Ballet Lausanne / YouTube

In Vorst Nationaal kan je op 18, 19 en 20 mei gaan kijken naar een spektakel ter ere van de Franse danser en choreograaf Maurice Béjart. Het wordt uitgevoerd door het Béjart Ballet Lausanne, het gezelschap dat in 1987 door hem werd opgericht. Onder meer Béjarts "Boléro", dat zijn doorbraak betekende, staat op het programma in originele choreografie.

Na het succes en de uitverkochte voorstellingen van de IXde Symfonie in december 2016 in Vorst Nationaal, keert het Béjart Ballet Lausanne terug naar de zaal, en dat in samenwerking met Music Hall.

Het spektakel bestaat uit twee delen en luistert naar de naam t 'M et variations ...- Boléro. Het eerste deel, t 'M et variations, werd speciaal door artistiek directeur Gil Roman gerecreëerd voor het dertigjarige bestaan van het Béjart Ballet Lausanne en de tiende verjaardag van het overlijden van Maurice Béjart.

"Het is een ballet dat ik heb willen maken als een dagboek dat ik richt tot Maurice", legt Roman uit, die door Béjart in 2007 zelf werd aangesteld als zijn opvolger.

Verrassing

"In het tweede deel zit een verrassing die we zullen onthullen in Brussel, en nadien dansen we de Boléro, 57 jaar nadat die in première ging in de Muntschouwburg in Brussel", verklapt Roman. "Het is al drie, vier jaar geleden dat we het in Brussel hebben opgevoerd. Het is een emblematisch stuk. Er is regelmatig vraag naar de uitvoering."

Béjarts choreografie op Maurice Ravels Boléro werd onmiddellijk een mijlpaal in de dansgeschiedenis. Het werk betekende ook de definitieve internationale doorbraak van Béjart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?