Tom Bonte nieuwe directeur Beursschouwburg

De opvolger van Cis Bierinckx heet Tom Bonte, is 33 jaar en werkt vandaag nog als programmator podiumkunsten bij de Vooruit in Gent. "Ik wil van de Beursschouwburg opnieuw het kloppend hart van cultureel Brussel maken," zegt Bonte.

Begin deze maand bleek al dat de Beursschouwburg actief op zoek is naar een opvolger voor huidig directeur Cis Bierinckx (55). Die heeft nog een mandaat tot midden 2012. Omdat de regeling voor subsidieaanvragen is veranderd wordt het nieuwe beleidsplan echter al tegen de herfst verwacht. En geen nieuw plan zonder nieuwe leider, vond Bierinckx.

De keuze viel uiteindelijk op Tom Bonte, die vandaag als programmator podiumkunsten werkt in de Vooruit in Gent. Bonte wordt in eerste instantie algemeen leider, om er na verloop van tijd dan ook de artistieke leiding bij te nemen. De eerstkomende periode wordt nog geprogrammeerd door Bierinckx. Bonte start op 1 april.

Brussel is hem zeker niet onbekend. "Ik woon sinds een jaar in Gent maar heb negen jaar in de hoofdstad gewoond en zal nu zeker terugkeren voor mijn nieuwe job," zegt Bonte op FM Brussel.

Vergiftigd geschenk
De Beursschouwburg wordt wel eens een vergiftigd geschenk genoemd omdat het gebouw met de renovatie wel mooier maar niet polyvalenter is geworden. "Ik ken dat verhaal maar we kunnen het gebouw niet als excuus blijven gebruiken. In mijn aanloopperiode wil ik de mogelijkheden en beperkingen aftasten om te zien wat kan. Op termijn wil ik de deur wagenwijd open zetten en van de Beursschouwburg opnieuw het kloppend hart van cultureel Brussel maken."

Bonte was eerder ook al actief bij deSingel in Antwerpen. "Tom heeft in de eerste plaats een erg sterke artistieke visie," zegt Agna Smisdom, voorzitster van de raad van bestuur van de Beurs aan brusselnieuws.be. "Die visie is bovendien veel breder dan enkel de podiumkunsten." Voor de 33-jarige Bonte is het de eerste keer dat hij een instelling leidt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement