Vlaams Radio Orkest en Koor verhuizen niet naar Gent

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
22/10/2010
Het Vlaams Radio Orkest en Koor verhuizen niet naar Gent. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bevestigd bij de voorstelling van haar hervorming van de Kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap. Eerder deden geruchten de ronde dat het orkest zijn stek in het Flageygebouw zou verlaten en zou verkassen naar muziekcentrum De Bijloke in Gent.

Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) en het Vlaams Radio Koor gaan wel gedeeltelijk fuseren met het orkest en koor van de Vlaamse Opera (gevestigd in Gent). Zo kunnen ze muzikanten uitwisselen waar nodig.

Een ander deel van de Vlaamse Opera zou in de Filharmonie ondergebracht worden. De besparingsmaatregel - die volgens minister Schauvliege ook kansen biedt tot synergieën en flexibiliteit - kwam er na overleg met de instellingen en vakbonden. Het fusieplan van de koren biedt de kans om een groot oratoriumkoor te creëren, iets waarvoor de huidige ensembles nu extra muzikanten moeten inhuren.

Van een verhuizing van het VRO naar Gent (geïnsinueerd in De Standaard van 13 oktober) is vooralsnog geen sprake; het gaat alleen om het adres voor de maatschappelijke zetel. De aanwezigheid van het orkest in het Flageygebouw wordt wel "permanent geëvalueerd", aldus de woordvoerder van minister Schauvliege.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni