Zinnema krijgt grondige renovatiebeurt

© AAC Architecture

Het opentalentenhuis Zinnema in Anderlecht ondergaat de komende zes maanden een grondige renovatiebeurt. De inkomhal en de foyer worden toegankelijker gemaakt, er komt een binnenterras en ook de schouwburg wordt aangepakt. Vlaams minister Sven Gatz maakt hiervoor bijna 800.000 euro vrij.

Het is al van in het begin van de jaren 1990 geleden dat de infrastructuur van het kunstenhuis Zinnema in Anderlecht nog eens onder handen is genomen. Dat is er inmiddels ook duidelijk aan te zien, want de verf bladdert hier en daar van de muren en de stoeltjes in de schouwburg zijn het stilaan aan het begeven.

Een renovatie van het talentenhuis is dus broodnodig. De komende maanden wordt daar werk van gemaakt, met onder meer een volledige herinrichting van de foyer met nieuwe vloeren en plafonds en een gezellige bar. Ook de nieuwe inkomhal moet het kunstenhuis toegankelijker maken. In de theaterzaal zelf worden de vloeren en alle zetels vervangen.

De belangrijkste vernieuwing zal evenwel de realisatie zijn van een binnenterras van honderd vierkante meter. Hiervoor moet een deel van de inkomhal sneuvelen, maar deze ingreep moet wel voor meer licht en ruimte zorgen. Deze buitenruimte zal de foyer verbinden met de expogang en de administratie.

Programmatie ligt stil
Deze renovatie was aanvankelijk al gepland voor het voorjaar van 2016, maar omdat de offertes toen duurder uitvielen dan voorzien, moest Zinnema enkele renovaties schrappen uit de plannen. Zo zal het deel achter de foyer dan toch niet worden verbouwd en is er ook gesnoeid in de hoogtechnologische signalisatie.

Toch moest het cultuurhuis daarnaast nogĀ op zoek naar extra geld. Het is Vlaams minister van Cultuur en Brusselse Aangelegenheden, Sven Gatz (Open VLD), die met de nodige middelen over de brug komt. In totaal maakt hij zo'n 779.000 euro vrij voor de renovatie.

De opknapbeurt is deze maandag van start gegaan. Als alles volgens plan verloopt, opent het vernieuwde cultuurhuis op 20 januari 2018 opnieuw de deuren. In tussentijd zal de volledige programmatie van Zinnema stilliggen. Enkel voor een reeks workshops zal er in het najaar plaats zijn, omdat er enkele lokalen achteraan geen deel zullen uitmaken van de werf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Voor veel Brusselaars moet de energieklap nog komen
  • Acht vragen over de stijgende energieprijzen
  • Waarom Staatsveiligheid de Molenbeekse imam het land uit wil
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Laura Van Haecke over haar webserie 'Hacked' voor Gen Z
  • Helen Levitt: New York comme on ne la verra plus jamais
  • Lucy McKenzie: 'Yes, I can paint cats'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement