Brussel krijgt een theatertrojka

© Photonews
| De KVS gaat nauwer samenwerken met De Munt en Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Eendracht maakt macht, ook in de theaterwereld. Na verschillende seizoenen van onderlinge samenwerking herdefiniëren KVS, de Munt en het Théâtre National Wallonie-Bruxelles hun partnership met het project "Troika". Dat heeft tot doel de taalkundige en institutionele grenzen te overstijgen, nieuwe horizonten op te zoeken en een gezamenlijke artistieke programmering in Brussel te ontwikkelen. Dat melden de betrokken huizen woensdag in een gezamenlijk persbericht.

De drie theaterhuizen blijven hun artiesten uitwisselen en de traditionele grenzen tussen muziek, opera en theater doorbreken. Het trojka-partnership betekent vooral een artistieke samenwerking tussen federale, Vlaamse en Franstalige creërende huizen in de hoofdstad. Het drietal wil de "inherente institutionele grenzen in België overstijgen" en de meervoudige, meertalige identiteit van België onderstrepen.

17 x dans

Concreet houdt "Troika" in dat de theaters elkaar onderlinge steun bieden en de artistieke politiek van coproductie en co-presentatie versterken, volgens de initiatiefnemers "een essentiële en onmisbare strategie voor de culturele toekomst van onze hoofdstad, zijn artiesten en zijn publiek".

Nog concreter: volgend seizoen stelt de trojka samen 17 dansvoorstellingen voor. De drie huizen worden op die manier de grootste dansscène in Brussel. Het publiek krijgt zo de kans om naast de vaste huischoreografen ook nieuwe namen te ontdekken.

Troika

Opdat die rijke programmering een zo groot mogelijk publiek aanspreekt, roepen de drie huizen de Troika Pass in het leven. Die kaart is beschikbaar aan de prijs van 9 euro en biedt 20 procent korting op alle voorstellingen die het label Troika meekrijgen, mits de tickets in in één van de drie huizen worden gekocht.

Abonnees van KVS, de Munt en Théâtre National Wallonie-Bruxelles kunnen deze Troika Pass op eenvoudige aanvraag gratis bekomen. Sommige voorstellingen zullen zelfs samen worden uitgewerkt. Dat geldt voor de wereldcreatie van "Le Silence des ombres", de herneming van "L'Homme de la Mancha" en de creatie "La Mémoire des Arbres".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?