KVS en VUB trappen seizoen af met 'Mindblowers'

© Photonews
| Mindblowers is een samenwerking tussen KVS, VUB, KultuurKaffee en filmschool Ritcs.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) hebben maandagavond met 'Mindblowers' het startschot van het academisch jaar en het theaterseizoen gegeven. Ze kozen voor 'Verbeelding' als centraal thema. Kultuurkaffee en filmschool Ritcs sprongen mee op de kar.

KVS en VUB hebben voor het tweede jaar op rij hun academische en culturele krachten op elkaar laten inwerken. Met het project, 'Mindblowers' genaamd, werd in de KVS het startschot van een academisch en een theaterseizoen gegeven.

Hoorden de aanwezigen daar een late echo van de "imagination au pouvoir" van 50 jaar geleden? Niet echt: in het mindblowing-denken is verbeelding macht. We leven intussen ook in een geheel andere wereld dan in 1968, toen het nog ondenkbaar, niet in te beelden was dat de academische wereld zich zou "verlagen" tot zoiets als het vrije denken.

'Ondenkbare denken'

"Pas wanneer je het ondenkbare denkt, inbeeldt en verbeeldt, kunnen nieuwe horizonten ontstaan," stelden VUB-rector Caroline Pauwels en artistiek leider van KVS Michael De Cock. VUB-hoogleraar Mireille Hildebrandt verwoordde dit als: "Wie met zijn beide voeten op de grond blijft staan, komt geen stap verder".

'Mindblowers' bracht een keuze aan binnen- en buitenlandse denkers en kunstenaars die zich in ware TED-talkstijl (TED staat voor "Technology, Entertainment (en) Design') bogen over de vele aspecten verbonden aan 'verbeelding'.

'Buiten de hokjes'

"Kunstenaars en academici delen meer met elkaar dan op het eerste gezicht lijkt," oordelen Pauwels en De Cock. "Allebei bevragen ze de maatschappij, voeren onderzoek uit en delen hun bevindingen met toeschouwers en lezers. En allemaal zijn ze het erover eens: het is enkel door buiten de hokjes te denken, dat nieuwe inzichten kunnen ontstaan."

KVS en VUB zetten maandag hun beste krachten in om een "ferm statement" te maken om "buiten de comfortzone" te treden. Mindblowinginzichten en -performances kregen de aanwezigen van onder anderen hoogleraar Hildebrandt (over kunstmatige intelligentie), choreografe Moya Michael, muzikante en zangeres Ana Naqe, filmmaker Ellen Vermeulen en ingenieur-architect Niels De Temmerman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?