Het Theaterfestival: de renommée van de routinier

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
16/08/2011
De jury van Het Theaterfestival 2011 prospecteerde tussen 1 mei 2010 en 30 april 2011 precies 523 voorstellingen in Vlaanderen en Nederland, waarvan 216 premières – van jeugdtheater tot dans, van theatrale installaties tot muziek- en teksttheater.

Daaruit selecteerde de jury uiteindelijk tien voorstellingen, aangevuld met twee voorstellingen uit de selectie van het Nederlands Theaterfestival, producties die ze uitdrukkelijk als onderdeel van hun eigen selectie zien.

Het Theaterfestival heeft dit jaar veel aandacht voor jong talent, maar uiteraard sieren ook ervaren makers en spelers de affiche, zoals Chris Nietvelt van Toneelgroep Amsterdam.

Laura van Dolron maakte bij Het Nationale Toneel Sartre zegt sorry, een nieuwe stap in een genre dat door haar zelf stand-up philosophy werd gedoopt. In dit geval roept ze onverschrokken de Franse existentialistische filosoof ter verantwoording voor het leed dat hij de wereld zou hebben gedaan door twijfel en moreel relativisme te zaaien en hele generaties op te zadelen met het onvermogen om tot handelen te komen. Uiteraard wordt de philosophy versneden met comedy (25 & 26/8).

Minder relativistisch is Berckmans van De Tijd en Jurgen Delnaet. Delnaet speelt zelf een monoloog gecompileerd uit het oeuvre van de Antwerpse cultschrijver (1953-2008): nietsontziend poëtisch proza vol dooddoeners ("Binnenkort wordt het beter, ten laatste volgend jaar"), overdubde samples ("Een joint, een joint, mijn verstopte schijthuis voor een joint"), metaforen ("Deze liefde is een brandend herenhuis") en kreten ("O lieve Electrabel") waar je niet zomaar weg mee weet
(25 & 26/8).

De niet meer zo jonge jongens van Theatercollectief Lazarus demonstreren in hun bewerking van Gontsjarovs roman Oblomov, over een luie jonker die niet meer uit zijn zetel komt, toch weer hun schalkse intelligentie en hun aanstekelijk spelplezier (28 & 29/8).

Tot slot kwam de jury ook uit bij twee Brusselse producties: Gregoria, de KVS-regie van Bart Meuleman naar Maurice Gilliams (26 & 27/8), en En atendant van Rosas en Anne Teresa De Keersmaeker (2 & 3/9).

Het Theaterfestival
wanneer: 25 augustus > 3 september 2011.
waar: Bronks, KVS, Kaaitheater en Kaaistudio's
info: 02-201.59.59 - tickets@kaaitheater.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni