De vijf inzichten

Actrice Ahlaam Teghadouini: 'Kijk meer bij jezelf naar binnen'

1866 INZICHT Ahlaam Teghadouini 2 1866 INZICHT Ahlaam Teghadouini 2
© Maureen De Wit
© Maureen De Wit

Ahlaam Teghadouini is een van Brussels grootste acteertalenten, en daarnaast ook kandidaat ‘slimste mens ter wereld’. Wij konden haar strikken voor vijf inzichten.

Je bent met wie je je omringt
Vrienden – mijn ‘gekozen familie’ – trekken mij omhoog wanneer ik in de put zit, geven kracht wanneer ik het even niet zie zitten, of zeggen waar het op staat wanneer ik uit de bocht ga. Zo zijn ze cruciaal geweest voor mijn persoonlijke groei. Zij hebben me geleerd lief te hebben en van mezelf te houden.

Doe altijd je best
Dat heb ik uit De vier inzichten van Don Miguel Ruiz. Het klinkt wat optimistisch, maar de schrijver geeft aan dat je best doen niet altijd hoeft te betekenen dat je je honderd procent geeft. Soms is veertig procent ook goed, als dat het beste is waar je op dat moment toe in staat bent.

Liefde is een werkwoord
Veel mensen zoeken volgens mij te veel naar de perfecte partner of vriendschap. Ik denk dat we daarbij vaak vergeten om te werken aan onszelf. We moeten niet alleen zoeken naar die perfecte persoon, maar ook uit liefde zelf die perfecte persoon proberen te worden. Ook al vraagt dat wat werk.

Geluk schuilt niet in het materialistische
Op sociale media zie je de hoogtepunten van ieders leven: de luxe, de mooie huizen en de vakanties waar iedereen van droomt. Maar materiële rijkdom betekent niet zoveel zonder de luxe van mooie emoties. Van het appreciëren van zonneschijn na een harde regenbui. Door te leren genieten van het kleine, heb ik geleerd dat echte rijkdom niet ver weg is.

Bloemetjes bloeien waar je ze water geeft
Als kind, maar ook daarna nog, heb ik me lang uitgesloten gevoeld. Dat kwam deels door mezelf, omdat ik me te veel focuste op de dingen die ik slecht deed en beter kon doen. Daardoor vergeleek ik me voortdurend met anderen, maakte ik mezelf kleiner en de anderen groter. Met het ouder worden ben ik meer bij mezelf naar binnen gaan kijken. Naar mijn brein, mijn hart en wat ik wel goed kan. Door de zaadjes in mezelf water te geven, ben ik meer opengebloeid.

Ahlaam Teghadouini acteert in reeksen als Sihame (Streamz) en Grond (Netflix), en treedt binnenkort aan in De slimste mens ter wereld (Play4)

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?