Actrice Kristien De Proost genomineerd voor belangrijke theaterprijs

Actrice Kristien De Proost is één van de vier genomineerden voor de Theo d’Or, de prijs voor beste actrice in een dragende rol, die jaarlijks wordt uitgereikt in Nederland. De Theo d'Or geldt als de belangrijkste individuele theaterprijs in ons taalgebied.

De Proost maakte als stichtend lid jaren deel uit van het Brussels theatergezelschap Tristero. Ze sleepte de nominatie echter in de wacht voor haar tragikomische rol in het stuk All Inclusive van de vanuit Nederland opererende Duitse theatermaker Julian Hetzel. Dat stuk, eind vorig jaar te zien in het Kaaitheater, gaat over over de recuperatie van de kommer en kwel in de wereld door kunstenaars en kunstconsumenten. De Proost speelt in het stuk de museumgids Bojana die vluchtelingen rondleidt op een tentoonstelling met hedendaagse kunst die gemaakt is van Syrisch oorlogspuin. “De subtiele details die ze in haar spel legt, geven blijk van een uitmuntende controle over haar personage,” schrijft de jury over haar rol.

De Proost deelt de nominatie voor de Theo d’Or met de Nederlandse actrices Hannah Hoekstra, Hanne Arendzen en Astrid van Eck. De genomineerden voor de mannelijke tegenhanger Louis d’Or zijn Ramsey Nasr en Joris Smit. Vorig jaar ging die prijs nog naar de Belgische acteur Bruno Vanden Broecke voor zijn rol in de KVS-productie Para. De bekendmaking van de winnaars heeft plaats op het Theatergala ter afsluiting van het Nederlandse Theaterfestival op zondag 15 september.

Kristien De Proost oogstte eerder internationaal succes met haar solo Toestand bij Tristero. Vandaag maakt ze geen deel meer uit van de vaste kern van het Brusselse gezelschap, al zijn toekomstige samenwerkingen niet uitgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?