1873 Inzichten Ann Tuts 2
© Miriam Devriendt | Een scènebeeld uit 'Circle mirror transformation' van het Brusselse theatergezelschap Tristero met uiterst rechts Ann Tuts.
De vijf inzichten

Actrice Ann Tuts: 'Kneed 's avonds je eigen voeten'

Michaël Bellon
© BRUZZ
17/01/2024

In Tristero's bewerking van Annie Bakers bekroonde toneelstuk Circle mirror transformation speelt Ann Tuts een verwaaide dramadocente wier theatercursus ontaardt in groepstherapie. Tuts' eigen tips voor een gezonde geest in een gezond lichaam vind je hier.

Soms zijn fysieke tips handiger dan filosofische inzichten
Op zich is het misschien ook al een inzicht om eerst eens naar het lichaam te kijken in plaats van naar de geest. Bijvoorbeeld: koester de basis. En dat bedoel ik letterlijk. Kneed 's avonds je eigen voeten, die verdienen na twaalf uur verticaliteit en zwaartekracht wel een goeie massage.

Experimenteer met smaak
Probeer jezelf eens te verrassen door met smaken aan de slag te gaan: voeg iets pikants bij iets zuurs of mix iets bitters met iets zoets. Nuance is de katalysator. Proef de revelatie.

Observeer regelmatig je ademhaling
Ervaar hoe een tragere en diepere adem zich vanzelf installeert, je meer zuurstof geeft en je concentratie verscherpt.

Plooi je lijf dagelijks dubbel
Plooi jezelf niet figuurlijk dubbel, maar letterlijk: laat je hoofd hangen en kijk tussen je knieën door hoe alles er ondersteboven uitziet. Het is zalig om te ondervinden hoeveel deugd dat doet aan de hersenen.

Neem voor deze fysieke tips je tijd
Probeer geen tijd te winnen, maar laat de tijd winnen. Tijdverlies kan uiteindelijk vruchtbaar blijken te zijn. De beste inzichten komen vaak wanneer we maar wat aan het rondlummelen zijn.

Tristero speelt Annie Bakers Circle mirror transformation van 17 tot en met 20/1 in de Kaaistudio's. Alle voorstellingen zijn uitverkocht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie