© Maarten Vanden Abeele

Brusselse dansers hopen op uitzondering in uitgestorven Barcelona

Lara Decrae
17/07/2020

Reikhalzend keek het Brusselse danstheatergezelschap Peeping Tom de afgelopen weken uit naar de eerste voorstelling sinds de versoepeling van de coronamaatregelen. De groep verblijft momenteel in Barcelona voor een optreden op het Grec Festival. Nu wordt van inwoners van die stad verwacht dat ze twee weken binnen blijven en is onduidelijkheid troef.

Het gezelschap staat bekend voor hun creatie van absurde situaties in heel vertrouwde ruimtes. Zo verliezen de personages in het eerste hoofdstuk van Diptych: The missing door hun grip op de realiteit wanneer ze vast komen te zitten in een kamer waarvan de deuren niet meer openen. Tussen de verschillende hoofdstukken wordt de set voor de ogen van het publiek afgebroken en terug opgebouwd als deel van de voorstelling.

Acht dansers in een bubbel

De volledige voorstelling bestaat uit drie hoofdstukken: The missing door, The lost room en The hidden floor. In Barcelona worden alleen de eerste twee hoofdstukken gespeeld. Later dit jaar, in oktober, zullen alle drie de hoofstukken ook in De Singel in Antwerpen worden gespeeld onder de titel: Triptych.

In totaal had het gezelschap maar vijf weken om zich voor te bereiden op de première. “We zijn beginnen repeteren in onze studio in Brussel op tien juni,” vertelt jongste danser van het gezelschap, Fons Dhossche. “En pas vanaf één juli mochten we met elkaar in contact komen, waardoor we manieren moesten zoeken om de dans te oefenen zonder onze partner aan te raken.”

PeepingTomDiptych
© Maarten Vanden Abeele | Scène uit Diptych van Peeping Tom

De groep van acht dansers besloot een bubbel te vormen en nam de nodige voorzorgsmaatregelen bij het repeteren. Dhossche: “We droegen mondmaskers, reinigden onze handen heel veel en onze temperatuur werd elke ochtend en middag genomen.” Voor hem was het eigenlijk wel prettig dat de groep als bubbel verplicht was om vaak bij elkaar te zijn. “Ik denk dat de toestand ons dichter bij elkaar heeft gebracht.”

'Ik denk dat de toestand ons als groep dichter bij elkaar heeft gebracht'

Fons Dhossche (20)

De laatste keer dat Dhossche zelf voor een publiek stond was op zijn laatste schoolvoorstelling in december van vorig jaar. “Ik kijk er hard naar uit om weer voor een publiek te staan, dat heb ik echt gemist. De hele groep apprecieert ook heel erg dat we dit nu kunnen doen in deze omstandigheden.” Dhossche studeerde verleden jaar af van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zijn rol in Diptych zou zijn eerste professionele prestatie als afgestudeerde danser betekenen.

Onzekere première

Het nieuws van vanmiddag dat de Catalaanse autoriteiten verscherpte maatregelen nemen voor het grootstedelijk gebied van Barcelona dreigt nu roet in het eten te gooien. Catalonië riep bewoners op de komende vijftien dagen zoveel mogelijk thuis te blijven omdat het aantal besmettingen met het coronavirus er opnieuw stijgt. Verder werd ook de sluiting van bioscopen, discotheken en theaterzalen aangekondigd. Aangezien de voorstelling gespeeld zou worden in een openluchttheater, met respect voor de afstandsregels, hopen de dansers van Peeping Tom op een uitzondering. "Binnen zijn de meeste voorstellingen afgelast, wij hopen zondag toch nog voor een beperkt publiek te mogen optreden."

TheatreGrecPeepingTom
© Peeping Tom | Theatre Grec, locatie van de uitverkochte voorstellingen op 19 en 20 juli van Peeping Tom

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Podium, theater, dans, Peeping Tom

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie