De vijf inzichten

Comedian Piet De Praitere: 'Bel zelf naar wie je mist'

Michaël Bellon
© BRUZZ
22/06/2023

Piet De Praitere is al 30 jaar comedian, acteur en maatje van collega's als Gunter Lamoot, Bart Vanneste en Kamagurka. Toch grapt hij dat hij meer inzichten heeft dan vrienden. Vijf daarvan geeft hij hier zomaar weg.

Mediteer. Leef nu. Ga wandelen
Niet kunnen ophouden met denken, is een afschuwelijke kwelling. Het samenvallen met je verstand, waardoor denken dwangmatig wordt, is een vreselijke toestand. Het onophoudelijke lawaai in je hoofd verhindert dat je je eigen leven leeft en je eigen 'zijn' voelt. Denken is vaak het horen van andere stemmen en meningen, niet die van jezelf. Door te wandelen, stijgen je eigen creatieve ideeën uit boven die van anderen.

Geloof geen experts
Weekendkranten staan vol van experts die zeggen hoe je moet leven. Hoe je je kousen moet plooien, je huis moet opruimen, je wijn inschenkt, met je lief vrijt … Experts bieden oplossingen voor zaken die vaak geen problemen zijn. Het zijn in wezen vaak gewoon goedkope B-auteurs.

We kijken te vaak alleen maar voor ons uit, terwijl schoonheid in de stad zich vaak in de hoogte situeert: de kruin van een boom, of gewoon een oud gebouw

piet de praitere, comedian

Bel iemand op die je al lang niet meer hebt gehoord
Meestal wachten we tot de ander initiatief neemt. Hij of zij zal wel bellen, denk je dan. Bel gewoon zelf en zeg erbij dat je belt omdat je de persoon mist.

Kijk vaker omhoog
We kijken te vaak alleen maar voor ons uit. Schoonheid in de stad situeert zich vaak ook in de hoogte: de kruin van een boom, of gewoon een oud gebouw, dat op ooghoogte helemaal verknald is door reclame, maar in de hoogte laat zien hoe het er in zijn oorspronkelijke staat uitzag.

Leef sober
Geloof niet in het kapitalisme en het sprookje van economische groei. Geloof in 'krimpen' als de enige echte waarheid. We worden geboren om te groeien tot we uiteindelijk weer helemaal ineenkrimpen. Het kapitalisme is een van de meest gevreesde totalitaire systemen. Denk niet dat we moeten krimpen voordat het te laat is. Denk eerder dat we moeten krimpen omdat het al te laat is.

Piet De Praitere probeert op 23/6 zijn nieuwe voorstelling Ik ruik naar Oostende uit in GC Het Huys.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni