Dans- en muziekcampus in Vorst krijgt uitbreiding

© OUEST + VERS.A
| De nieuwe studio's van P.A.R.T.S. zullen verdeeld zijn over vier verdiepingen.

De culturele campus van het dansgezelschap Rosas, muziekensemble Ictus en de dansschool P.A.R.T.S. op de Van Volxemlaan in Vorst breidt uit en zal beter afgestemd worden op de gebruiksfuncties. Met het verbouwproject is 3,8 miljoen euro gemoeid.

Wat begon als een antwoord op de artistieke en pedagogische projecten van de gerenommeerde choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, wordt uiteindelijk de thuisbasis van drie gevestigde cultuurorganisaties: dansgezelschap Rosas, muziekensemble Ictus en De Keersmaekers dansschool P.A.R.T.S.

Om de groei van de drie kunstenorganisaties te ondersteunen, beoogt de Vlaamse Gemeenschap een forse uitbreiding van de infrastructuur. Er komen nieuwe dans- en muziekstudio's, kantoren en logistieke ruimtes op de campus in Vorst. Het moet vooral een uitnodigende werkplek worden.

De opdracht werd toegekend aan architechtenbureaus OUEST en VERS.A. Het winnende ontwerp slaagde erin om de verschillende structuren op een logische manier onder te verdelen op de campus. Elke culturele organisatie neemt zijn eigen plek in, maar er zijn wel onderlinge raakvlakken.

Aan weerszijden van het perceel vindt men Ictus en P.A.R.T.S., terwijl de studio’s van Rosas in het midden het koppelteken vormen. Het terrein en de bestaande gebouwen van de voormalige stomerij worden in ere hersteld. Het niveauverschil blijft behouden en de oude gebouwen krijgen een nieuw leven. De industriële zaagtanddaken zorgen voor veel lichtinval. Ideaal voor activiteiten die gebaat zijn bij daglicht, zoals de repetitiestudio’s, de kantoren en de cafetaria.

Asfaltvrije site

Er komen twee gloednieuwe volumes. Enerzijds een opslagruimte voor bijvoorbeeld decors, anderzijds ook een nieuwe studiotoren voor P.A.R.T.S. van vier verdiepingen. De toren ligt naast een afgesloten en sobere tuin. Behalve aan de logistieke ingang ter hoogte van de Van Volxemlaan, wordt het volledig perceel asfaltvrij gemaakt zodat de grond doorlaatbaar is.

Achteraan op de campus bevindt zich de Rosas Performance Space, de voornaamste repetitieruimte van het dansgezelschap, die steeds meer gebruikt zal worden voor publieke voorstellingen. Aangezien die zaal zich achteraan op het terrein bevindt, zal de cafetaria vooraan in de voormalige wasserij met de Performance Space verbonden worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?