De Munt krijgt International Opera Award voor 'Equal Opportunities and Impact' in Warschau

© Belga
10/11/2023

Het Brusselse operahuis De Munt heeft in Warschau de International Opera Award voor 'Equal Opportunities and Impact' in de wacht gesleept. Daarmee wordt het sociaal programma van De Munt bekroond.

Het sociaal programma van De Munt, 'Een brug tussen twee werelden', richt zich tot al degenen die kwetsbaar zijn op sociaal, economisch of medisch vlak. Op die manier moet de toegang tot cultuur, muziek en opera voor iedereen mogelijk gemaakt worden.

Mirjam Zomersztajn, die sinds veertien jaar verantwoordelijk is voor het sociaal programma van het operahuis op het Muntplein, mocht de prijs in Teatr Wielki in Warschau in ontvangst nemen.

De Munt organiseert zo bijvoorbeeld wekelijkse koorzangateliers en workshops in de gevangenis, probeert te sensibiliseren rond armoede en sociale kwetsbaarheid in de wereld van muziek, zang en opera, en verlaagt de toegang tot een voorstelling voor mensen in precaire omstandigheden.

"Elke dag opnieuw zie ik hoe toegang tot muziek, zang en opera een positieve invloed heeft op het leven van mensen in kwetsbare situaties", zei Zomersztajn in haar dankwoord tijdens het ontvangen van de bekroning. "Ze kunnen dankzij de koorzangateliers niet alleen heel even hun zorgen vergeten en zich laven aan de schoonheid van muziek, het zet sommigen ook weer op het juiste spoor. Zo zal ik nooit vergeten hoe een gevangene een compliment van een van onze koorzangleiders beantwoordde met 'Ik mag dan wel opgesloten zitten, jij hebt me geleerd dat mijn stem nog altijd vrij is'."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni