Dit zijn de zeven laureaten voor podiumwedstrijd Brussels Bijou

© Elke Andreas Boon
| A Girl's Guide to Hunting van theatermaakster Ruth Bruyneel is een van de laureaten.

Brussels Bijou, de wedstrijd voor amateur-podiumkunstenaars uit de hoofdstad, heeft haar zeven laureaten bekend gemaakt. In november tonen de podiumbeesten hun creaties tijdens een finaledag in Bozar.

In Vlaanderen heeft de podiumkunstprijs 'Landjuweel' al een lange geschiedenis, maar de Brusselse tegenhanger 'Brussels Bijou' wordt dit jaar pas voor de tweede keer uitgereikt. De prijs lauwert de beste productie van een amateurtheatergezelschap. Vorig jaar ontving choreografe Nadine Baboy de prijs voor haar stuk Désintégration Culturelle.

De jury bestond dit jaar onder andere uit KVS-directeur Michaël De Cock, Jan Wallyn van Zinnema en onze eigen BRUZZ-presentatrice Marie-Ange Gillis. Zij hebben nu alvast het kaf van het koren gescheiden en de kandidaturen gereduceerd tot zeven laureaten. Wie de prijs dit jaar ontvangt weten we pas in november. Dan staan alle producties in Bozar op de planken. (lees verder onder de titels)

RONIN

Het Brusselse hiphopcollectief haalde de inspiratie voor hun stuk Chikara in het land van de rijzende zon. De jury noemt hun stuk "creatief en vernieuwend."

RUTH BRUYNEEL

In het "jeugdig en verrassend" stuk A Girl's Guide to Hunting spelen verschillende generaties vrouwen naast elkaar en proberen ze samen een revolutie te starten.

JUSTINE THEIZEN

De Brusselse theatermaakster werkte aan een taboedoorbrekende theatervoorstelling over homoseksuele- en heteroseksuele liefde.

TINT

Het jonge theatergezelschap rond Eline George werkte samen met een hoop jongeren aan een "poëtisch concept" LOU. Daarin leggen de tieners zelf uit hoe ze omgaan met de dood.

SELASI DOGBATSE

Ook Dogbatse gebruikt hiphopinvloeden maar verweeft die tot een inspirerende voorstelling. Het "dynamische spektakel" verdient volgens de jury een plaatsje bij de laureaten.

PIETER GYSSELS

Een social mediakritiek die zich baseert op Oscar Wilde's roman The Picture of Dorian Gray, da's #Dorian. Gyssels werkte samen met het Leuvense gezelschap Fabuleus en staat ook op de longlist voor het Vlaams Landjuweel.

OUMAR DIALLO

Net als Ronin, komt ook deze jonge artiest uit de hiphopscene. In zijn voorstelling verbeeldt hij hoe een band tussen twee mannen kan groeien van vriendschap tot liefde.

De winnaar van de wedstrijd krijgt een werkbudget van 2000 euro en mag op residentie bij Zinnema. Ze krijgen ook effectief een 'bijou' als prijs, ontworpen door de leraar juweelkunst aan de academie van Etterbeek. Een publieksprijs ter waarde van 1000 euro gaat naar de productie die de toeschouwers het meeste kan overtuigen.

BRUSSELS BIJOU 29 & 30/11, Bozar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?