Justine Theizen wint tweede editie Brussels Bijou in Bozar

© Brussels Bijou

Op zaterdag heeft de jury van Brussels Bijou 2019 besloten dat Justine Theizen zichzelf de winnaar van de podiumwedstrijd mag noemen. De choreografe wist de aandacht te trekken met de creatie ’Seasons’. TINT sleepte de publieksprijs in de wacht.

Op 29 en 30 november gaven 5 genomineerde Brusselse beloftes het beste van zichzelf op het podium van Bozar tijdens de tweede editie van Brussels Bijou. De toeschouwers konden genieten van dans- en theatervoorstellingen van aanstormend talent.

De hoofdprijs ging naar Justine Theizen. Die prijs bestaat uit een creatiebudget van 2.000 euro en een volledige residentie in Brussels talentenhuis Zinnema, tevens de organisator van de wedstrijd. Zij wist de jury te overtuigen met een "innemend choreografisch onderzoek". "Theizen vertelt een moedig verhaal dat queer love in een hiphop-context plaatst," klinkt het.

Naast de winnaar, stonden ook de andere laureaten - TINT, Selasi Dogbatse, Ruth Bruyneel en Ronin - het afgelopen weekend op het podium van Bozar. TINT, een jeugdtheatercollectief, wist de publieksprijs in de wacht te slepen ter waarde van 1.000 euro, bedoeld om verdere creatie te stimuleren.

Tijdens de slotceremonie werden alle laureaten letterlijk in de bloemetjes gezet. VGC-collegelid Pascal Smet (One.Brussels) maakte de publiekswinnaar bekend. Vervolgens proclameerde de voorzitter van de jury, Joke Quaghebeur (OPENDOEK-directeur), de grote winnaar van de juryprijs. De jury bestond uit Michaël De Cock (directeur KVS), Yassin Mrabtifi (hiphopdanser en choreograaf), Margot Otten (BRUZZ-presentatrice) en Jan Wallyn (directeur Zinnema).

Het is pas de tweede keer dat Brussels Bijou - de Brusselse tegenhanger van de Vlaamse podiumkunstprijs 'Landjuweel' - wordt uitgereikt. De prijs lauwert de beste productie van een amateurtheatergezelschap. Vorig jaar ontving choreografe Nadine Baboy de prijs voor haar stuk Désintégration Culturelle.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?