De vijf inzichten

Kunstenaar Kris Verdonck: 'Het ego staat vaak in de weg'

1837 Kris Verdonck 1837 Kris Verdonck

Kris Verdonck maakt al jaren kunst op zijn eigenzinnige, gestileerde, bedachtzame manier. Zoals nu het muziektheaterstuk Prey. Daarnaast maakt hij wijn en trakteert hij ons op een aantal bedenkingen.

Goede raad waar je iets mee kan doen, is zeldzaam
Ik kan niet veel met goede raad. Zeker met abstracte goede raad, genre 'grijp het moment!', ben je absoluut niets. Je kan er hoogstens ongelukkig van worden wanneer blijkt dat jij niet in staat bent om 'het moment te grijpen'.

Verschillende dingen kunnen tegelijkertijd waar zijn
“I could be right / Then you'd be right too,” zingt Bonnie 'Prince' Billy in 'Song for the new breed'. De waarheid bestaat wel degelijk, maar twee mensen kunnen het tegengestelde vinden van iets en allebei gelijk hebben.

Probeer egoloos naar de dingen te kijken
Ik volg een cursus wijnmaker aan CVO Brussel, campus COOVI. Het fijne is dat het om natuurwijnen gaat, waarbij de druivenplanten en de wijn zelf centraal staan. Je moet de planten en de methode volgen, in plaats van zelf de smaak van je wijn te willen manipuleren. Veertien dagen meer zon voor de druiven zal toch voor een andere smaak zorgen. Ook in de kunsten en het theater is dat een methode die ik nastreef. Het ego staat vaak in de weg. In plaats van er zelf iets van te vinden, kan je ook gewoon kijken en proberen te begrijpen wat je voor je hebt. Toen Carsten Nicolai (Alva Noto) in Oost-Berlijn woonde, heeft hij de weinige platen die hij daar had honderden keren beluisterd en daar veel inzichten aan overgehouden.

Focus niet altijd op geluk
Iedereen wil constant blij zijn, terwijl donkere dingen in het leven – van tristesse tot de dood – er ook bij horen. Probeer die er dan ook bij te nemen en er eventueel zelfs van te genieten. De constante focus op geluk is een ridicule zoektocht die tot ongeluk kan leiden.

Ontdek dingen op een speelse manier
Als je een object wilt onderzoeken of een concept wilt ontwikkelen, speel er dan mee zoals een pup met een pantoffel speelt. Desnoods tot het helemaal uit elkaar valt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?