Sound the Alarm: Veerle Kerckhoven (Bronks)

© Ivan Put
| Veerle Kerckhoven, artistiek leider Bronks-jeugdtheater

Veerle Kerckhoven is artistiek leider bij jeugdtheater Bronks: 'We hebben ons seizoen gepland alsof er niets aan de hand is.'

Ergens begin juli landde er een gigantisch ijshoorntje met bollen aardbei en stracciatella headfirst op de Varkensmarkt, vlak voor de deur van het jeugtheater Bronks. Bronks à l’ijs, het kunstwerk van Katrien Vanderlinden, zorgde voor hoop tijdens deze maanden in mineur.

Artistiek leider Veerle Kerckhoven vertelt: “Sinds maart hebben we een negentigtal van onze internationale en nationale reisvoorstellingen moeten annuleren, en in Bronks zelf hebben we meer dan dertig familievoorstellingen, al onze workshops, ons jeugdfestival en het circusfestival UP! geschrapt. In totaal gaat dat om 215 geannuleerde activiteiten tot eind juni. Begin juli kregen we weer wat strijdlust toen de theaterateliers mochten doorgaan in bubbels, en we de repetities voor de nieuwe productie Edward mochten beginnen.”

New cultural season: Theatre & Dance

Van Anne Teresa De Keersmaeker tot breakdancers, van Femke Gyselinck over Mohamed Toukabri tot Het nieuwstedelijk: na een rampvoorjaar vol besparingen en virusdreiging zijn ze er weer klaar voor. Graag een denderend applaus voor de podiumkunsten!

Ontdek de selectie van BRUZZ.

“Nu is het bang afwachten of de schoolvoorstellingen voor het lager en het secundair onderwijs zullen mogen doorgaan. Samen met de kunsteducatieve werking rond de voorstellingen maken de schoolvoorstellingen het grootste deel van de Bronks-werking uit. Ze stellen veel mensen tewerk, genereren inkomsten, en zijn een belangrijk deel van het onderwijscurriculum.”

Bronks heeft nochtans de draaiboeken om alles corona-proof te laten verlopen, en zijn gebouw leent er zich ook toe om in bubbels te werken. Volgens de huidige regels kunnen er zestig mensen in de zaal tijdens de familievoorstellingen, en meer tijdens schoolvoorstellingen. Kerckhoven: “We hebben ons seizoensprogramma dus opgesteld alsof er niets aan de hand is, met onze eigen producties, de gastvoorstellingen en het Ménage à deux-festival met La Montagne Magique.” De start is voorzien op autoloze zondag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?