Theaterfestival Landjuweel landt in Brussel: ‘Om hier iets te creëren moet je volhouden’

© Anneleen Van Kuyck

Dit jaar strijkt theaterfestival Landjuweel, dat een scala toont van de meest belangwekkende Nederlandstalige voorstellingen, in Brussel neer. Speciaal voor dat festival is gelegenheidsvoorstelling BRXSSLS uit de grond gestampt. En dat was geen sinecure: drie verschillende locaties en een goede vierduizend euro aan gestolen materiaal verder kan de voorstelling donderdag eindelijk in première.

Het theaterfestival Landjuweel strijkt elk jaar neer in een andere grootstad. De bedoeling ervan is om soms minder gekende voorstellingen onder de aandacht te brengen, maar vooral ook om te werken aan gemeenschapsvormende projecten. Het festival probeert ook telkens inhoudelijk in dialoog te gaan met de gaststad waar het plaatsvindt. Wellicht het mooiste voorbeeld daarvan is gelegenheidsvoorstelling ‘BRXSSLS’, die speciaal voor het festival is gecreëerd. “Met spelers uit Brussel is zes maanden lang een traject afgelegd naar deze voorstellingen”, legt projectmedewerker Bram De Win uit.

“Aan de hand van de input van de deelnemers is een soort van journaal gemaakt over het Brussel van de toekomst,” aldus De Win. De Brusselse collectieven K.A.K en Tristero zorgden voor artistieke begeleiding. De voorstelling speelt in BE’HERE, de oude BYRRH-site in Laken waar de amateurkunstenaars uiteindelijk mochten intrekken. Het parcours daarnaartoe bleek allesbehalve eenvoudig.

Een hels parcours

“BRXSSLS is zodanig opgevat dat het in een loods moet spelen”, vertelt de projectmedewerker. “Oorspronkelijk was daarvoor Kanal uitgekozen, maar enkele weken geleden bleek dat de renovatiewerken daar vroeger zouden starten dan eerst gepland en er dus moest worden uitgeweken. Zo kwam dit project terecht bij Decoratelier Jozef Wouters in Molenbeek. Daar werd de locatie helemaal opgeruimd en beveiligd, maar blijkbaar onvoldoende.”

"Het afgelopen weekend moesten we vaststellen dat er was ingebroken en voor bijna 4.200 euro aan technisch materiaal was gestolen. Het was duidelijk dat het niet houdbaar was om op deze locatie te blijven en dus moest toch nog een andere plek worden gezocht.”

Het project kon gelukkig ook rekenen op heel wat politieke steun. Onder meer de kabinetten van Pascal Smet (one.brussels) en Sven Gatz (Open VLD) hebben de handen uit de mouwen gestoken om van deze editie alsnog een succes te maken. "We hebben nu een mooi onderkomen gevonden in BE’HERE, in Laken. De ploeg heeft er ondertussen zelfs al een repetitie opzitten op de nieuwste locatie."

'Amateurtheater bloeit'

Op diverse plaatsen in Brussel zullen de komende dagen, van 30 oktober tot en met 3 november, verschillende opvoeringen plaatsvinden. Volgens OPENDOEK, organisator van het festival, telt het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel zo’n 32.000 leden en 1.000 toneelgezelschappen. "En dat aantal groeit jaar na jaar", aldus de organisatie.

"Tel daar nog eens de honderdduizenden mensen bij die bij al die voorstellingen in het publiek zitten en je weet dat het amateurtheater een sociaal fenomeen van betekenis is. Niet onbelangrijk in tijden waarin wordt gezocht naar vormen van verbinding, sociale cohesie en gemeenschapsvorming."

De première van 'BRXSSLS' vindt plaats op donderdag 31 oktober, om 22 uur, in BE'HERE, Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?