| Beeldenstormer, het alter ego van Johan Lenaerts: "Bijtende teksten begeleid door een snijdende gitaar", legt Ducheyne uit.

Vrij podium De Sprekende Ezels vindt nieuwe thuisbasis in Le Cheval Marin

SD
© BRUZZ
28/12/2023

Sinds café Monk eind april de deuren sloot, stond De Sprekende Ezels op straat. Het vrije podium moest op zoek naar een nieuwe locatie, en heeft die intussen gevonden. Woensdagavond werd de eerste – en meteen ook succesvolle – editie in Le Cheval Marin gehouden. "De avond was memorabel. Alle zoekgeraakte puzzelstukjes waren ineens terug."

Met een gevarieerde, internationale line-up van onder meer dichters, gitaarspelers, kleinkunstenaars én een volle zaal kan Jan Ducheyne, bezieler van De Sprekende Ezels, terecht spreken van een succes.

Of het moeilijk was om een nieuwe locatie te vinden? "Ja en nee, er zijn veel plaatsen die zich voor een vrij podium lenen", aldus Ducheyne. De Sprekende Ezels heeft dan ook niet stilgezeten sinds de sluiting van de Monk. Het vrije podium probeerde nieuwe locaties uit zoals platenwinkel BXL Central of Brasserie de la Senne, maar het concept kwam er niet van de grond: er kwam te weinig volk op af.

Ideale locatie

Le Cheval Marin, een bruin café aan de Vismarkt, blijkt daarentegen wél de ideale locatie. "We zitten opnieuw pal in het centrum en we komen goed overeen met de eigenaars. Er is ook veel passage, en dat is heel belangrijk: zo kunnen mensen op de bots zeggen: ik ga gaan kijken."

"Het is ook opnieuw een bruine kroeg. Beneden is er het café en boven is er het zaaltje, waar ook een toog is. Dat is belangrijk", klinkt het. "Wij zijn De Sprekende Ezels twintig jaar geleden gestart in Antwerpen in een café en we weten waarom. Voor een vrij podium hoeft het echt niet muisstil te zijn."

De volgende edities vinden plaats op 24 januari en 21 februari, in Le Cheval Marin op de Baksteenkaai. Vanaf dan weer elke laatste woensdag van de maand, zoals vanouds.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni