De verbouwingswerken in Café Billie. Begin februari 2024 is de opening voorzien

| De laatste voorbereidingen voor de opening van Billie zijn momenteel aan de gang.

Werken nieuwe bar Billie in laatste rechte lijn: ‘Openen begin februari’

NLS
© BRUZZ
22/01/2024

Begin februari is het zover: dan opent bar Billie de deuren in het pand van wat vroeger café Monk was. De nieuwe uitbaters beloven de authentieke sfeer in het bruine staminee te bewaren. “Het blijft een Brussels instituut.”

Dries Heymans, Leentje Bruynickx en Steven De Visscher zijn de gezichten achter de nieuwe bar. Lang moest het drietal niet nadenken om zich kandidaat te stellen voor de overname, nadat het afscheid van voormalig Monk-uitbater Filip Jans bekend raakte. “We wilden dat de plek een Brussels instituut bleef, en niet de zoveelste franchise werd,” vertelt Heymans.

Dat toont zich in de plannen van de nieuwe ploeg. Een groot deel van het concept van het originele bruine café blijft behouden. “Zowel de binnen- als buitenkant van het pand zijn geklasseerd als erfgoed,” zegt Heymans. “Klanten moeten zich dus niet ongerust maken plots in een ander decor terecht te komen.” Ook de ruime bierkaart en het gevarieerde cocktailaanbod blijven een zekerheid.

Spaghetti

Hetzelfde geldt voor de spaghetti, één van de vertrouwde pijlers van de voormalige Monk. Die zal nog steeds in het achterzaaltje te proeven zijn. “De grootste wijzigingen gebeuren achter de schermen,” gaat Heymans verder. Zo is het dak gerenoveerd, en beschikt het pand over nieuw sanitair en een nieuwe keuken.

Toch zullen de kersverse uitbaters wel degelijk ook een eigen stempel drukken op de locatie, verzekeren ze. “We zullen meer inzetten op een alcoholvrij- en arm aanbod,” zegt Heymans. “Niet alleen voor jongeren, maar voor iedereen die het café bezoekt. Er groeit steeds meer bewustzijn rond de gevaren van alcohol. Een positieve trend, waar we met Billie aan willen bijdragen.”

De laatste voorbereidingen zijn momenteel aan de gang. “Binnenkort organiseren we workshops voor ons nieuwe personeel, zodat ze kunnen wennen aan de manier van werken en de nieuwe voorzieningen. Qua werkzaamheden is het grootste deel achter de rug. Nu gaat het vooral om de details, zoals de keuze van de glazen en het al dan niet installeren van drogers in de toiletten.”

Testfase

Begin februari zou Billie de deuren openen. “Een exacte datum kunnen we nog niet geven,” duidt Heymans. “Het winterweer zorgde voor vertragingen bij enkele leveranciers, waardoor wij ook wat achterlopen. Eens we de openingsdag hebben vastgepind, zullen we die communiceren via onze sociale media.”

De eerste dagen zullen vooral nog een testfase zijn. “We willen een duidelijk beeld kunnen scheppen van wat goed loopt en wat beter kan. Een officieel openingsmoment volgt nadien.”

Dat geldt ook voor de culturele programmatie. “We hebben al enkele leuke ideeën in de pijplijn zitten. Maar het is belangrijk om eerst goed geroutineerd te geraken. Eens we er klaar voor zijn, zullen we onze culturele agenda zeker onthullen,” besluit Heymans.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni