BRUZZ blikt vooruit op het nieuwe cultuurseizoen

Met het einde van de zomer luiden we ook het begin van het nieuwe culturele seizoen in. We selecteerden de leukste concerten, beste theater- en dansvoorstellingen, films, literaire evenementen en tentoonstellingen, en interviewden vijf Brusselse artiesten over hun werk.

Muziek 
Tijd om de modder van de festivalweide van je laarzen te vegen: we mogen de concertzalen weer in! De Munt brengt de nieuwe opera Macbeth (13 > 29/9, Muntpaleis) en de Brusselse psychrockband Moaning Cities (23/9, Botanique) presenteert een nieuw album. Ook belooft de New Yorkse Mitski de zalen van de Ancienne Belgique te vullen met haar fijne indiepop (28/9). Reggaeheld Michael Franti bezoekt Brussel tijdens het Vrijheidsfestival (22/10, Théâtre National). Ook de Brusselse band Hydrogen Sea blikt vooruit op het nieuwe seizoen en geeft drie uitgaanstips. 

Theater & dans
Vaten brandstof voor de ziel beloven de culturele huizen dit nieuwe seizoen. Laat je inspireren, choqueren en aan het denken zetten in de theaterzaal. Met straffe familieverhalen van Sachli Gholamalizad in de voorstelling (Not) my paradise (20 > 24/9, KVS_BOX), of de spectaculaire 24 uur durende voorstelling Mount Olympus van Jan Fabre (24/9, Kaaitheater) en het festival Export/Import van BRONKS (10 > 13/11) of Moeder van Peeping Tom (KVS, 10 > 17/11). We spreken Jaco Van Dormael over zijn nieuwe voorstelling Cold blood.

Cinema
De blockbusters hebben ons platgewalst deze zomer, tijd voor het fijnere werk in de cinemazalen. Daarvoor zorgen dit najaar onder meer regisseurs François Ozon, Xavier Dolan en Jafar Panahi. Ook staan er fijne festivals op het programma, zoals L’age d’or in Cinematek of het Festival Cinéma Méditerranéen en het fameuze queer film festival Pink Screens. De Brusselse documentairemaker Idriss Gabel vertelt over zijn nieuwe film Kolwezi on air.

Literatuur 
Naast een aantal boekpresentaties (de nieuwe romans van Peter Terrin en van Kader Abdolah bijvoorbeeld), bezoekt ook Nobelprijswinnaar Wole Soyinka Bozar (21/9) en organiseert het balanseer, de 'kleinste grote uitgeverij van Vlaanderen', een avond in deBuren (4/10). Ook Passa Porta-resident Nir Baram komt twee keer uit zijn schrijfkamer (26/10 & 16/11) en in de Beursschouwburg kun je tijdens een lange nacht het korte verhaal vieren (16/12). Wauter Mannaert en Max de Radiguès vertellen hoe crime scene-fotograaf Weegee hen inspireerde voor hun nieuwste beeldverhaal.

Expo 
We zijn niet zo rouwig over het einde van de zomer, want dat betekent ook dat de galeries uit hun zomerslaap komen. We kijken uit naar de expositie van Paul McCarthy (vanaf 9/9, Xavier Hufkens), en de expositie van de eigenzinnige Nederlandse kunstenaar Erik van Lieshout (vanaf 30/9, Wiels). Ook de expositie rond Brusselse kunstenaars in de Centrale for Contemporary Art (vanaf 20/10) en de bijzondere olieverfschilderijen van Johan Van Mullem (vanaf 27/10, Museum van Elsene) ogen veelbelovend. Kunstenares Hana Miletić spreekt met ons over haar nieuwe tentoonstelling in de Beursschouwburg.

Lees verder in ons magazine

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Belarus tripping: cinema vrom the edges of Europe
  • Gabriel Rios & The Colorist Orchestra
  • Histoire de la violence: Édouard Louis vire au théâtre
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement