Montage Els Ampe Open-VLD schepen mobiliteit Bianca Debaets CD&V
© PhotoNews | Els Ampe (Open-VLD) en Bianca Debaets (CD&V.)

Ampe en Debaets bekvechten over digitalisering Brussel

BVR
© BRUZZ
15/02/2018

Brussels parlementslid en schepen voor mobiliteit Els Ampe (Open VLD) is het beu dat de hoofdstad digitaal achterblijft. Onder meer het getreuzel met het mobiele 5G-netwerk en Uber doen haar steigeren. Maar volgens Staatssecretaris voor digitalisering Bianca Debaets (CD&V) zou Ampe beter de hand in eigen boezem steken.

Dat staat te lezen in de kolommen van De Tijd.

“Er is nu wel een Brusselse staatssecretaris voor Digitalisering, maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. Meer dan wat doen alsof kan Bianca Debaets (CD&V) niet, want haar zusterpartij cdH speelt haar parten", steekt Els Ampe van wal.

Meer specifiek noemt Ampe het CDH “een geitenwollensokkenvereniging die de digitalisering van binnenuit saboteert en zich onder feelgoodcampagnes zoals ‘Good Food’ verstopt.”

Vooral de weerstand tegen 5G – mobiel internet dat honderd keer sneller is dan het huidig 4G – stoot Ampe voor de borst. Door de strenge Brusselse stralingsnormen is de uitrol van zo’n netwerk in gevaar, nadat Brussel eerder al talmde met de invoer van 4G, omdat het niet bewezen is dat die straling ongevaarlijk is.

"Meer dan wat doen alsof kan Bianca Debaets niet."

Els Ampe, Brussels schepen en parlementslid

Maar op dat voorzorgsprincipe heeft de liberale politica het niet begrepen. “Soms denk ik echt dat we in de middeleeuwen beland zijn waarin de angststoornis het steevast haalt van de vooruitgangsmicrobe. Telkens wordt gezwaaid met het voorzorgsprincipe, maar wat met het vooruitgangsprincipe? Telkens wordt het asbestvoorbeeld bovengehaald, maar is er eigenlijk een ander voorbeeld?”, aldus Ampe, die haar betoog besluit met de oproep Brussel eindelijk op de digitale kaart te zetten.

'Brussel is digitale top'

“Het is goed in ’t eigen hart te kijken. Nog even voor het slapengaan,” reageert Debaets, naast staatssecretaris voor Digitalisering ook gemeenteraadslid in de Stad Brussel. “De Stad heeft er drie jaar over gedaan om zich aan te sluiten bij wifi.brussels. Hetzelfde geldt voor het videobeveiligingsplatform, waar Brussel-Stad de grote afwezige is. Je zou denken dat een liberaal schepen toch vroeger oog zou hebben voor schaalvoordelen en het efficiënt besteden van belastinggeld. Quod non.”

"Je zou denken dat een liberaal schepen toch vroeger oog zou hebben voor schaalvoordelen en het efficiënt besteden van belastinggeld."

Bianca Debaets, staatssecretaris voor Digitalisering

Nog volgens Debaets staat Brussel op de vierde plaats voor Connectivity, digitale top dus. “Niet verwonderlijk als je onze inspanningen ziet.” Ze heeft het dan over projecten zoals Fibre to the School (supersnel internet op school, red.) en de meer dan 100 publieke plaatsen met gratis wifi. “Het ergste is dat de schepen dat ook weet, maar voor de bühne doet alsof Brussel nog in de middeleeuwen leeft.”

Over 5G ten slotte, zegt Debaets dat er in de Brusselse regering een consensus is om dat mogelijk te maken. “Maar de stralingsnormen zijn niet de enige en zelfs niet de belangrijkste horde: het duurt momenteel ongeveer 400 dagen (!) om een vergunning voor een pyloon (mast, red.) te krijgen.”

Toch vormen de strenge stralingsnormen een hindernis voor 5G, en zelfs voor een optimale werking van het huidige 4G. Op dit moment is er in Brussel immers een maximum van 6 volt per meter. Het Europese gemiddelde ligt op 36 volt per meter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Debat

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni