Debaets: 'Op schema voor 5G in 2021'

© Jon Fingas

Door te strenge stralingsnormen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komt het 5G-netwerk er mogelijk niet op tijd. Dat zegt technologiefederatie Agoria. Onzin volgens het kabinet van staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets. “We zitten op schema voor een 5G-netwerk tegen 2021”, klinkt het daar.

Agoria trekt aan de alarmbel. Niet Brussel, maar steden als Antwerpen of Luik zullen de eerste steden met 5G zijn, waarschuwt de technologiefederatie maandag. Hierdoor kan Brussel heel wat nieuwe jobs mislopen, aldus Agoria. Een van de belangrijkste belemmeringen zijn de strenge stralingsnormen in het gewest. Die zijn volgens de technologiefederatie vijftig keer strenger dan de internationale standaard.

Volgens Anton Maertens, raadgever op het kabinet van staatssecretaris voor Digitalisering Debaets (CD&V), is er geen reden tot paniek. “We zijn op schema voor de uitrol van een 5G-netwerk tegen 2021”, klinkt het daar. Al heeft Maertens het over enkele “hordes” die de Brusselse regering nog moet nemen.

Minister voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH) zegt dat ze zich met de Brusselse regering inzet voor een 5G-netwerk, maar zij wil zich “niet laten vastpinnen op een deadline.” Dat de staatssecretaris zich niet wil “laten opjagen”, kan volgens Agoria niet.

Volgens Agoria liggen er ordonnanties op tafel die de uitbouw van 5G in Brussel mogelijk moeten maken. “En er mag nu niets in de weg staan om die goed te keuren, tenzij er een politieke partij is die gaat tegenwerken, zoals bijvoorbeeld het CDH”, zegt Frederik Meulewaeter van Agoria.

Meulewaeter sluit immers niet uit dat CDH het dossier wil uitstellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Maar in de loop van de volgende weken moet er duidelijkheid komen, vindt Agoria. “Europa wil dat elke lidstaat tegen 2020 in minstens één stad 5G heeft, en dus niet in 2021."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?