‘Tegen 2020 overal 5G in Brussel’

RVE
© BRUZZ
14/11/2016

Proximus heeft maandag als eerste telecombedrijf in België met succes het supersnelle 5G mobiel internet getest. Dat gebeurde in Antwerpen, maar voor de toekomst kijkt Proximus vooral naar de hoofdstad. “En daar gaan we honderd procent in mee,” klinkt het bij Brussels staatssecretaris Debaets (CD&V).

5G laat in een testomgeving snelheden toe tot 70 gigabit per seconde, wat honderd keer sneller is dan het huidige 4G. Concreet zou men hiermee een HD-film in slechts enkele seconden kunnen downloaden.

Geert Standaert, hoofd technologie bij Proximus, wijst erop dat deze evolutie nodig is om te beantwoorden aan de forse stijging van het mobiele dataverkeer. In de toekomst zou het snelle netwerk ook een cruciale rol spelen voor slimme bewakingscamera's, thermostaten en zelfs zelfrijdende auto's, waarvoor internetverbindingen razendsnel en zonder hapering moeten kunnen functioneren.

‘Brussel moet zich voorbereiden’
5G zit nog in een testfase. Men verwacht dat deze technologie pas tegen 2020 beschikbaar zal zijn. “Tegen dan wil de EU in iedere lidstaat één stad hebben die volledig 5G-ready is,” zegt Jan Margot van Proximus.”In België zie ik de keuze logischerwijs vallen op Brussel, de hoofdstad van Europa.”

Volgens Margot begint de Brusselse regering zich best al voor te bereiden op het vlak van regelgeving, zodat de uitrol van het 5G-netwerk tegen 2020 zo soepel mogelijk kan verlopen. In 2014 verliep die van de voorganger (4G) erg moeizaam, omdat de stralingsnormen moesten worden aan gepast op regionaal niveau.

‘De Europese Silicon Valley
“Maar dat zal deze keer geen probleem zijn,” belooft Brussels staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets. “We hebben in de regering al heel wat voorbereidend werk gedaan. Zo heeft een onafhankelijke commissie van experts zich al over de gezondheidsrisico’s van 5G gebogen. Die blijken op alle vlakken in orde.”

Debaets wil als bezielster van het Brusselse Smart City-project het Gewest helpen omtoveren tot de Silicon Valley van Europa. “En in die hoedanigheid juich ik een snelle uitrol van 5G in Brussel toe,” zegt de staatssecretaris.

“Indertijd hebben Groen en ECOLO dat met het 4G-netwerk lang geblokkeerd. Uiteraard ben ik ook bezorgd over volksgezondheid, maar nu is dit keer geen wetenschappelijke aanleiding voor.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie