debat

Edito: de winnaar van de eerste schooldag is Bart De Wever

© PhotoNews
| Het zou niet mogen dat kinderen op de middag ontdekken dat hun brooddoos leeg is. Het is zo in Antwerpen en het zou heel vreemd zijn mocht het niet zo zijn in Brussel.

En de winnaar van de eerste schooldag is ... Bart De Wever. Het is inderdaad de burgemeester van Antwerpen en de N-VA-voorzitter die bij het begin van het nieuwe schooljaar - opnieuw - met de aandacht is gaan lopen.

Eerst verkoopt hij CD&V-onderwijsminister Hilde Crevits een flinke mep, zegt daarna dat het niet zo bedoeld was, maar dat hij graag de volgende onderwijsminister wil leveren, en hij komt er - opnieuw - mee weg. Nochtans zou de eerste schooldag geen politiek gevecht mogen zijn, maar een feest: een feest omdat het komende schooljaar - opnieuw - honderdduizenden kinderen en jongeren de kans krijgen om het beste uit zichzelf te halen. En toch.

We leven in een van de rijkste regio's ter wereld, maar het fenomeen van de lege brooddoos is - opnieuw - een onderwerp. In een regio met zoveel geld zou het niet mogen dat kinderen naar school trekken zonder thuis eerst een boterham en een kop warme chocolademelk te krijgen. Het zou ook niet mogen dat de kinderen op de middag ontdekken dat hun brooddoos leeg is. Het is zo in Antwerpen en het zou heel vreemd zijn mocht het niet zo zijn in Brussel. Kind en Gezin berekende onlangs dat de kinderarmoede overal stijgt. En laten we eerlijk zijn: er zijn wel degelijk scholen en individuen die tegen de lege brooddoos vechten.

Danny Vileyn, BRUZZ-redacteur

Over de oorzaken van de kinderarmoede was Kind en Gezin formeel: acht op de tien gevallen worden beïnvloed door de tewerkstelling, het inkomen, en het opleidingsniveau van de ouders. Het is met andere woorden een complex probleem. Er zijn straatarme moeders en vaders die zich het eten uit de mond sparen opdat hun kroost geen honger zou lijden.

En er zijn er die net voldoende hebben en er niet in slagen om hun kinderen het nodige te geven. Die ouders op voorhand veroordelen, is al te gemakkelijk. Het fenomeen is ook niet nieuw, maar de kansarmoede neemt wel toe. De liberale coryfee Annemie Neyts vertelde ooit dat ze als staatssecretaris voor het Brussels Gewest in de jaren 1980 sociale huurders bezocht samen met een paar medewerkers. Eén van de medewerkers vond het vreemd dat sociale huurders geld hadden voor een kleuren-tv. Neyts zelf vond daar - terecht - niets vreemds aan.

Het zou mooi zijn als de kranten van 3 september 2019 kunnen koppen met 'Lege brooddozen zijn verleden tijd' zodat geen kinderen met honger kampen en ze bij de les kunnen blijven. Want kinderen die met een lege brooddoos naar school trekken, dat mogen we als samenleving nooit aanvaarden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?