Gezocht: zaailingen van Schaarbeekse krieken

© Saskia Vanderstichele
| "Ze zorgen voor een ongelooflijke smaakbeleving: toffe zuren, droog in de mond, heel vineus", zei Armand Debelder van lambiekbrouwerij Drie Fonteinen een tijd geleden aan BRUZZ.

De Schaarbeekse krieken zijn omwille van hun specifieke smaak ontzettend belangrijk voor de productie van een aantal Brusselse streekproducten, zoals de lambiekbieren. De vruchten worden helaas steeds zeldzamer, waardoor nu een zoektocht naar zaailingen van de Schaarbeekse krieken gelanceerd wordt. 

Het Vlaams-Brabantse Proefcentrum Pamel en de Hoge Raad van Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) lanceren de oproep. Het Proefcentrum plant met name een proefveld voor de ontwikkeling van een struikvariant van de Schaarbeekse krieken.

"Het betreft een variant die mechanisch gesnoeid en geoogst kan worden zodat deze krieken opnieuw op een economisch rendabele manier kunnen geteeld worden in het Pajottenland en de Zennevallei", aldus gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V), bevoegd voor land- en tuinbouw.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat de Schaarbeekse krieken, zoals in het verleden, door hun specifieke vruchteigenschappen een sterke meerwaarde geven aan verschillende streekproducten, niet in het minst aan de ambachtelijke lambiekbieren. "Ze zorgen voor een ongelooflijke smaakbeleving: toffe zuren, droog in de mond, heel vineus", zei Armand Debelder van lambiekbrouwerij Drie Fonteinen in 2016 aan BRUZZ.

De struiken met Schaarbeekse krieken in de Zennevallei en Pajottenland worden steeds zeldzamer, waardoor lambiekbrouwerijen al jaren kampen met een tekort. Wie weet heeft van struiken met Schaarbeekse krieken met jonge zaailingen die uitgestoken mogen worden, mag dit melden aan het Proefcentrum Pamel (054 32 08 46 of proefcentrum.pamel@vlaamsbrabant.be).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?