1618 RESTO Horia
Review
Score: 4 op 5

Hoera voor Horia

Michel Verlinden
© BRUZZ
30/05/2018

Het bescheiden maar magistrale Horia in het centrum van Brussel herbekijkt de oosterse keuken door een biologische en lokale bril. Dat levert een “Oriental Natural Eatery” op die een bezoek meer dan waard is.

De oosterse keuken is een van de mooiste ter wereld. Gericht op deelbare gerechten en met veel oog voor groenten en kruiden brengt ze de zon aan tafel. In Brussel wordt vaak uit een ander vaatje getapt en wordt de oosterse gastronomie zelden in het heden binnengehaald. Weinig adressen zijn bekommerd om de herkomst van hun grondstoffen, het seizoensgebonden karakter van de bereidingen of de namen die prijken op de drankenkaart. Horia doet het helemaal anders, zoals het Certisys-certificaat getuigt dat het eind 2017 ontving.

Een avondlijk bezoek bracht ons een diner zonder ook maar één valse noot – van de olijven als hapje vooraf tot het sesamkoekje dat de kruidenthee vergezelde. Alles begint in het nauwe decor van een gang in ruwe baksteen. Het fletse groen van het plafond evoceert de sfeer van kantines zoals je die kan tegenkomen in Beiroet of Caïro. Naar beneden hangende lampen hullen de plek in een warm en intiem licht. Aan de muur brengt een cirkelvormige muurschildering hulde aan de Arabische kalligrafie. Die inrichting strookt niet meteen met de democratisch geprijsde menukaart die je hier met de glimlach wordt aangereikt: vergezeld door foto’s van de gerechten roept die eerder de context van een kebabzaak op. Dat bescheiden detail stoort niet, meer nog omdat wat er op de kaart figureert, aanlokkelijk oogt – in het bijzonder de dranken die je hier niet verwacht tegen te komen: van bieren van de Brasserie de la Senne tot de wonderlijke Marokkaanse syrah Tandem (€37) van bij Alain Graillot.

Een buiging voor zoveel savoir-faire

Als voorgerecht bestelden we de Horia-schotel (€15), die meteen de toon zette voor de te verwachten kwaliteit: champignons met kaneelsmaak, een tabouleh op smaak gebracht met platte peterselie, geparfumeerde rijst, een soort gekonfijte wittekool, smakelijke kefta… Alles was huisgemaakt en verrukkelijk. De smaken, texturen en temperaturen waren voorbeeldig. Het hoofdgerecht, een suggestie, legde de lat nog een tikje hoger. De aubergine charmoula (€13,90) presenteerde een malse, sappige aubergine met spinazie en een komijnsaus. Een getomateerde rijst rondde het geheel mooi af. Door deze kwaliteit gingen we graag tot het gaatje. Het dessert bleek een goed idee: de citroencarré bedekt met poedersuiker (€4,90) was zacht en, heel correct, spaarzaam met de suiker. Een buiging is gepast voor zoveel savoir-faire.

> Horia. Borgwal 7 Borgval, Brussel/Bruxelles, 02-502.08.48
di/ma/Tu > za/sa/Sa 12 > 15.00 & 18 > 22.30

De Ronde: Brussel

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente BRUSSEL.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , De Ronde: Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni