1,5 miljoen voor Brusselse circulaire economie

© Fadila Laanan via Facebook
| Staatssecretaris voor Innovatie Fadila Laanan (PS) en economieminister Didier Gosuin (Défi) stralen van trots op de voorstelling van het nieuwe fonds Brucircle.

Het Brussels gewest heeft al 50 procent van de maatregelen die het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie (GPCE) vooropstelde behaald. Dat maakt Brussels minister voor Economie Didier Gosuin woensdag bekend op de derde jaarlijkse editie van #becircular. Via het nieuwe fonds Brucircle wordt opnieuw 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor innovatieve ondernemingen binnen de circulaire economie.

Met het GPCE wil het Brussels gewest de lokale economie ondersteunen bij het oprichten van innovatieve ondernemingen die gericht zijn op de circulaire economie. Op de jaarlijkse #becircular meeting kunnen spelers uit de sector inspiratie opdoen door nieuwe innovatieve modellen te ontdekken en wordt de balans van het programma opgemaakt.

"50 procent van de maatregelen zijn al behaald," zegt minister Gosuin. "222 ondernemingen werden begeleid in 2016 en 2017 terwijl het doel was om tegen 2019 binnen de circulaire economie 200 start-ups te begeleiden."

Champignons

Daarnaast werden al 139 projecten binnen verschillende projectoproepen gefinancierd voor een totaal van 8,3 miljoen euro en een 1.200 economische operatoren van de vooropgestelde 2.000 werden al gesensibiliseerd over de circulaire economie. De deelnemers aan #becircular trokken er zelf meteen op uit om verschillende initatieven binnen zowel de bouwsector als de horeca of andere diensten te bezoeken.

De vernieuwde loodtoren van de Stad Brussel, de tweedehandswinkel Terre Factory, de ethische concept store Orybany of de kwekerij Le Champignon de Bruxelles stonden op het programma. "De kringloopeconomie zal toestaan om verschillende afvalstromen om te zetten naar nieuwe producten in en uit Brussel. Innovatieve ondernemingen spelen een belangrijke rol in de recyclage van de toekomst," vertelt Brusselse staatssecretaris van Innovatie Fadila Laanan.

Voortrekker

Brussel wil een voortrekkersrol blijven spelen op gebied van circulaire economie en daarom kijkt minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) ondanks de goede resultaten ook naar de werkpunten.

"We moeten zorgen dat we de territoriale verankering versterken op gemeentelijk niveau. Daarnaast wordt het ook belangrijk om synergiën te ontwikkelen met andere gewestelijke overheden, zoals op vlak van mobiliteit. En er moeten ook middelen gevonden worden die de gewestelijke bevoegdheden overschrijden om zo te kunnen optreden binnen essentiële thema's zoals fiscaliteit of productnormen," aldus minister Fremault.

Het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie valt onder de gedeelde bevoegdheid van de twee Brusselse ministers Economie Didier Gosuin en Céline Fremault en de Brusselse staatssecretaris van Innovatie Fadila Laanan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?