De Euro-munt: bankbiljetten, muntstukken en elektronische betalingen

| De Euro-munt: bankbiljetten, muntstukken en elektronische betalingen.

Het aantal bedrijven in het Brussels Gewest steeg het afgelopen jaar minder dan in Vlaanderen of Wallonië. Toch is de financiële situatie van Brusselse ondernemingen in vergelijking met tien jaar geleden licht verbeterd. Dat blijkt uit het nieuwste KMO-rapport van UNIZO, UCM en bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

Het aantal bedrijven in Brussel steeg het afgelopen jaar amper, in tegenstelling tot de stijging van 3 % in Vlaanderen en 2 % in Wallonië, maar bereikt hoe dan ook een nieuw record met 131.967 KMO's. Toch doen Brusselse bedrijven het beter in termen van financiële gezondheid.

Zo evolueerde de productiviteit in Brussel beter dan in de andere Gewesten. Daarmee is de daling van vorig jaar ruimsschoots goedgemaakt, al blijft diezelfde productiviteit hoe dan ook structureel lager dan het Belgisch gemiddelde.

Ook de kans op een faillisement in Brussel is afgelopen jaar licht verminderd. Dat blijkt uit de multiscore. Die geeft een indicatie van de kans op faling en het groeipotentieel van een KMO. In Brussel zitten zo'n 28.000 (21,21%) KMO’s in de groep met een hoog risicoprofiel, tegenover 27,9% in 2008.

Ondanks deze positieve evoluties kleurt de situatie van de Brusselse KMO's niet roze. Ter vergelijking: in Vlaanderen daalt het aantal KMO's met een hoog risicoprofiel voor het eerst onder de 10 % tot 9,97%.

Economische transitie niet evident

"Unizo vraagt dat de Brusselse regering zorgvuldig blijft omgaan met de groeiende groep mensen die hun eigen werk creëren. De economische transitie naar een koolstofarme, energiezuinige en circulaire stedelijke economie is een belangrijke doelstelling, zowel voor de Brusselse overheid, als voor de bedrijven", zegt Unizo-coördinator voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Anton Van Assche.

"Specifieke begeleiding en subsidies kunnen hier een oplossing bieden, maar voor KMO’s en zelfstandigen is een volgehouden aandacht voor een algemeen gunstig ondernemingsklimaat op vlak van mobiliteit en fiscaliteit minstens even belangrijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , financiën , KMO

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni