Beloofde subsidies voor Brusselse bedrijven bevroren

© PhotoNews
| Bevoegde staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo).

Eind juli kregen heel wat Brusselse bedrijven een onaangename verassing te verwerken. In een brief van Brussel Economie en Werkgelegenheid werd hen gezegd dat de administratie onvoldoende middelen had om aan de beloofde subsidies te voldoen. Dat bericht zakenkrant L’Echo.

De bevriezing van de uitbetalingen is te wijten aan een hervorming van de steun aan ondernemingen onder voormalig minister Didier Gosuin (Défi). Die hervormingen moest het aanvraagsysteem vereenvoudigen, alsook een betere wisselwerking tussen het economisch, tewerkstellings- en opleidingsbeleid bewerkstelligen.

Verschillende bedrijven wilden nog genieten van de subsidies en premies eigen aan het oude regime, wat een stormloop veroorzaakte. Volgens Thibaut Martens van adviesbureau Subsiconseils was de rush duidelijk voelbaar: “De laatste week voor de invoering van het nieuwe systeem hebben we bij ons alleen al 80 aanvragen helpen invoeren,” zei hij aan L’Echo. In totaal zou het om zo"n 2.300 dossiers gaan.

Op zoek naar oplossingen

Staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) maakt duidelijk dat de regering op zoek is naar een oplossing voor alle getroffen bedrijven. “We onderzoeken de situatie samen met de administratie hoe het zover is kunnen komen, en wat potentiële oplossingen kunnen zijn.”

De situatie is uitzonderlijk moeilijk voor organisaties die al uitgaven hebben gedaan in de veronderstelling dat de subsidies elk moment binnen zou lopen. Oppositielid Christophe De Beukelaer (CDH) roept dan ook op tot een snelle oplossing: “We kunnen bedrijven niet in de moeilijkheid brengen door foute budgettaire berekeningen, ik vraag me zelfs af of we de bedrijven niet moeten compenseren voor geleden schade.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?