| Brusselse kmo's krijgen voortaan overheidssubsidies sneller uitbetaald

Gewest hervormt steun aan ondernemingen

Ellen Debackere
© BRUZZ - Belga
05/03/2018

Met de hervorming wil minister van Tewerkstelling en Economie Didier Gosuin (Défi) beter inspelen op de noden van de Brusselse kmo's. Zo kunnen subsidies binnenkort in één keer uitbetaald worden, en komt er tegen eind 2018 een digitaal platform om administratieve zaken af te handelen.

De steun aan Brusselse ondernemingen is goed voor 27,5 miljoen euro per jaar. Meer dan 1.800 ondernemingen kunnen jaarlijks gebruikmaken van overheidssteun. Het merendeel van die steun gaat naar kmo’s en micro-ondernemingen. De Brusselse steun varieert van erg bescheiden bedragen – enkele duizenden euro’s voor consultancy – tot bedragen van honderdduizenden euro’s voor investeringen in gebouwen.

Maar het was al tien jaar geleden dat deze steun aan ondernemingen werd bijgewerkt. In die periode ontstonden nieuwe economische sectoren en nieuwe behoeften, zegt Gosuin. Dus was het moment voor de regering aangebroken om de steun aan ondernemingen te hervormen.

"Het is positief dat we subsidies krijgen, maar de administratieve afhandeling daarvan is vaak heel zwaar"

MobileXpense, Brusselse firma die reis- en onkostenvergoedingen beheert voor andere bedrijven

Kringloopeconomie

De hervorming steunt op vier pijlers: vereenvoudiging, heroriëntering, ontzuiling en ontwikkeling. Hiermee wil Gosuin de subsidies niet enkel beter aanpassen aan de noden, maar ook toegankelijker maken. Waar de subsidie voor starters voorheen gespreid werd over verschillende jaren, zal die voortaan in één keer uitbetaald worden.

Micro-ondernemingen met minder dan tien werknemers en kleine ondernemingen met tien tot vijftig werknemers kunnen meer subsidie krijgen dan vroeger. Zo is er nu tot 20 procent tegemoetkoming voor investeringssteun, 5 procent meer dan voorheen. De minimumdrempel voor het indienen van een investeringssteundossier daalt tegelijkertijd tot 10.000 euro.

De maatregelen moeten daarnaast voor een betere wisselwerking tussen het economisch, tewerkstellings- en opleidingsbeleid zorgen. Zo kan een onderneming een hoger steunbedrag ontvangen als men bij Actiris ingeschreven werkzoekenden aanwerft.

Voor economische modellen als de kringloopeconomie of sociaal ondernemerschap, tot nog toe enkel ondersteund via projectoproepen, gelden nieuwe voorwaarden. Zo is er aanwervingssteun tot 20.000 euro voor projecten die de overgang maken naar de kringloopeconomie.

Daarnaast komt er een digitaal platform waarop de ondernemers al hun administratieve formaliteiten zullen kunnen afhandelen.

'Zware administratieve last'

Voor de Brusselse onderneming MobileXpense, die reis- en onkostenvergoedingen beheert voor andere bedrijven, komt dat plan niet te vroeg: “Het is positief dat we subsidies krijgen, maar de administratieve afhandeling daarvan is vaak heel zwaar. Zodanig zelfs dat we nu een ander bedrijf ingeschakeld hebben om onze subsidieaanvraag in te dienen.”

De hervorming van de subsidieregeling zit in haar slotfase. Op 8 maart 2018 wordt de ontwerpordonnantie besproken tijdens de vergadering van de commissie economische zaken van het Brussels parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Didier Gosuin, KMO, MobileXpense, steun aan bedrijven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni