ABVV houdt actie om duidelijkheid van Engie te krijgen

© Raf De Weerdt, federaal secretaris bij het ABVV, via Twitter.
| Stakingspost voor de Brusselse hoofdzetel van Engie.

De socialistische vakbond vraagt met een stakingspost aan de Brusselse hoofdzetel dat Engie duidelijkheid schept over zijn dienstenactiviteiten in België. Eerder kondigde het bedrijf aan twee derde van die activiteiten wereldwijd te willen verstoten.

Het Franse energieconcern Engie, eigenaar in ons land van onder meer de kerncentrales van Doel en Tihange, bevestigde eind juli dat het zich wil concentreren op een aantal activiteiten zoals hernieuwbare energie en infrastructuur. Het bedrijf denkt na over de toekomst van een deel van de dienstendivisie. In Parijs wordt twee derde van de dienstenactiviteiten afgestoten.

In België zijn 10.000 werknemers rechtstreeks tewerkgesteld in deze branche. Het gaat om Fabricom, Axima en Cofely maar ook kleinere entiteiten. Het ABVV vraagt duidelijkheid over de Belgische poot in de dienstensector en eist deze service-activiteiten als een ondeelbaar geheel te beschouwen, meldt de socialistische vakbond maandag.

Momenteel is het personeel in het ongewisse over wat er zal gebeuren met de Belgische poot van Engie in de dienstensector, klaagt het ABVV aan. "Voor de zomer werd er een uitgebreide herstructurering voorgesteld binnen de activiteiten van Engie België. Met het project 'Lysandra' wenste men te streven naar meer integratie tussen de verschillende bedrijven. Enkele maanden later wordt het geweer blijkbaar van schouder veranderd."

De vakbond eist dat de dienstenactiviteiten binnen Engie als één geheel blijven beschouwd worden. "Voor het ABVV is het cruciaal dat de 10.000 werknemers niet tegen mekaar worden uitgespeeld. Integendeel we willen dat de belangen van alle werknemers op een behoorlijke manier gewaarborgd blijven", aldus het ABVV, dat zo snel als mogelijk duidelijkheid wil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?