Bonden voeren actie voor Engie in Brussel

© Bart Dewaele
| De bonden voerden actie aan de gebouwen van Engie aan het Noordstation

De christelijke bediendebond CNE en de socialistische ACOD Gazelco hebben donderdagochtend actiegevoerd aan de hoofdzetel van Engie Electrabel in Brussel. Ze blokkeerden er de ingang tussen 6 uur en 9 uur.

De actie kadert in de stakingsaanzegging die de sector indiende en die liep van 1 maart tot 14 maart. Die stakingsaanzegging kwam er omwille van "de niet-naleving van de collectieve overeenkomsten en nationale akkoorden, het feit dat verschillende dossiers zonder oplossing blijven en de heel moeizame vordering in andere cruciale dossiers," luidt het in een pamflet dat de bonden donderdagochtend uitdeelden aan de ingang van het Engie-gebouw.

"Het gaat in feite over het niet-respecteren van reeds gemaakte afspraken", zegt Jan Van Wijngaerden, federaal secretaris van ACOD Gazelco. De bonden willen nieuwe afspraken maken, maar dat kan volgens hen niet als de oude niet eerst gerespecteerd zijn. Later donderdag staat een sectoroverleg met onder meer de werkgevers op de agenda. "Met deze actie willen we dat overleg een duwtje in de rug geven," zegt Van Wijngaerden nog.

"Op dat overleg zal niet alles opgelost raken, maar we hopen dat er toch stappen vooruit worden gezet." Maandag waren er al acties bij EDF Luminus. En volgens de vakbondsman volgen er nog "minstens bij alle grote spelers".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?