Acties Skeyes: luchtruim sinds 13 uur weer open

© PhotoNews
| Controletoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, op Brussels Aiport, de luchthaven van Brussel.
Updated: 16-05-2019 - 13:22

Door een actie bij Skeyes is het vliegverkeer op de luchthavens van Zaventem en Charleroi ernstig verstoord. Dat heeft donderdag gevolgen voor duizenden passagiers. Het door Skeyes gecontroleerde luchtruim lag tot 13.00 uur plat. Er zijn in totaal honderd vluchten geschrapt. Brussels Airlines zal Skeyes aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Bij Brussels Airport is er sprake van in totaal 90 geschrapte vluchten, vertrekkende en aankomende vluchten samengeteld. Daarnaast zijn vele vluchten vertraagd tot na 13.00 uur, wanneer het luchtruim weer open zou zijn. Woordvoerster Nathalie Pierard verwacht dat de vertragingen tot donderdagavond zullen aanslepen. Op Brussels South Charleroi Airport is een tiental vluchten geannuleerd (vijf aankomende en vijf vertrekkende). Ook daar zijn er veel vertragingen.

4 miljoen euro schade

Voor Brussels Airlines is de maat vol. De luchtvaartmaatschappij leed naar eigen zeggen al voor minstens 4 miljoen euro schade door de acties van de voorbije maanden bij. Brussels Airlines stelt Skeyes nu aansprakelijk voor die schade en bekijkt naar eigen zeggen ook "mogelijke gerechtelijke stappen om haar toekomstige belangen en die van haar passagiers te vrijwaren".

Brussels Airlines betreurt ook het feit dat Skeyes de acties pas in extremis doorgeeft. Daardoor kan de maatschappij geen voorzorgsmaatregelen nemen. Vluchten moeten op het laatste moment worden geannuleerd of omgeleid, passagiers moeten worden omgeboekt of terugbetaald, of moeten maaltijden en overnachting aangeboden krijgen. Dat zorgt ook voor reputatieschade, klinkt het.

Infomoment tussen vakbond en directie

De nieuwe acties kwamen er na geplande infomomenten bij de luchtverkeersleider Skeyes over het sociaal akkoord dat vorig week werd bereikt tussen de directie en één vakbond. Eén van die infomomenten was donderdag gepland, maar volgens het bedrijf werd dat infomoment aangegrepen om actie te voeren. Het infomoment werd geannuleerd.

Bij de vakbond klinkt het dan weer dat het infomoment gepland was op het drukste uur van de dag. "Daardoor worden werknemers uitgesloten van het recht op informatie", aldus ACV-secretaris Kurt Callaerts. Daarop is opgeroepen massaal de vergadering bij te wonen, wat tot de sluiting van het luchtruim leidde. De vakbond pikt het niet dat Skeyes spreekt van wilde stakingen. "Onze aanzegging loopt nog steeds".

De luchtverkeersleiders van Skeyes begeleiden de landende en opstijgende vliegtuigen in België, en beheren het overvliegende vliegverkeer tot 24.500 voet (ongeveer 7.500 meter). Vliegtuigen die je nu nog in de lucht kan zien, vliegen hoger. Zij worden begeleid door de luchtverkeersleiders van Eurocontrol in Maastricht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?