ACV: 'Ook komende dagen stiptheidsacties op Brussels Airport'

© Belga
17/10/2018
Updated: 17/10/2018 13.35u

De stiptheidsacties van de douaniers op Brussels Airport, uit protest tegen het personeelstekort, hebben woensdag tot wachttijden van 1 tot 2 uur geleid voor aankomende reizigers. Dat zegt Marc Nijs van ACV Openbare Diensten. Aangezien het personeel bij het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) geen gehoor krijgt, zal het ook de komende dagen verhoogde controles uitvoeren. "Wij kunnen dit nog lang volhouden", aldus Nijs.

De actie van de douaniers ging woensdag om 7.30 uur van start en duurde de hele voormiddag. Enkel reizigers van aankomende vluchten werden getroffen.

"Om ook stiptheidsacties te voeren bij vertrekkende vluchten hebben we niet genoeg personeel", zegt Nijs. "Het bewijst dat je met een personeelsdaling van 40 procent het werk niet naar behoren kunt uitoefenen."

'Efficiënter dan staken'

Volgens Nijs heeft het kabinet van Van Overtveldt geen oren naar de verzuchtingen van het douanepersoneel op de luchthaven van Zaventem. "Wij hebben nog geen reactie gehoord", klinkt het. Zolang die er niet komt, zullen de stiptheidsacties blijven duren. "Morgen, overmorgen, de dag erna. Wij kunnen dit nog lang volhouden", zegt Nijs. "Voor ons is dit efficiënter dan staken."

De vakbondssecretaris stelt voorts nog dat minister Van Overtveldt "geen interesse" toont en "compleet afwezig" is. "Sinds het begin van de legislatuur hebben wij de minister welgeteld drie keer gezien", aldus Nijs. "Men vraagt zich af of wij wel nog een minister van Financiën hebben."

'Vreemde timing'

In een reactie zegt het kabinet van Van Overtveldt dat de minister en het management van de FOD Financiën de bezorgdheden van het douanepersoneel in Zaventem begrijpen. Ze verbazen zich wel over de timing van de stiptheidsactie. "In het kader van de brexit komen er namelijk 141 douaniers bij, waarvan er 31 voorzien zijn voor Zaventem. Van die 31 zijn er ondertussen al zes actief. Vanaf 1 november tot 15 december komen er nog 25 bij. Snel dus", zegt de woordvoerder van de minister.

"Bovendien zal de minister aan de regering voorstellen om, afhankelijk van de finale uitkomst van de brexitonderhandelingen, bijkomende douaniers te voorzien zodat aan alle noden voldaan kan worden." Dat Van Overtveldt een gebrek aan interesse zou tonen, noemt zijn woordvoerder nog "te zot voor woorden". "De minister is al tientallen keren op werkbezoeken en vergaderingen geweest bij de douane. En dat niet enkel in Zaventem, maar overal in het land."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Brussels Airport , stiptheidsactie , douaniers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni