Staking Ryanair vrijdag: '22 vluchten geschrapt op Brussels Airport'

© Wikimedia Commons
| Ryanair zegt vrijdag minder vluchten te zullen schrappen dan gepland (archiefbeeld)
Updated: 27-09-2018 - 20:00

Door de staking vrijdag bij Ryanair zijn er uiteindelijk 22 vluchten van en naar Brussels Airport geschrapt. Op Charleroi zijn er ongeveer 12 geschrapt, meldt de vakbond. Ryanair sprak van 20 à 25 vluchten in heel België, maar de luchthavens spreken dat tegen.

Het was Kenny Jacobs, de marketingdirecteur van Ryanair, die donderdag zei dat er door een staking vrijdag 20 tot 25 vluchten van en naar België zijn geschrapt. Maar de gegevens van de beide Belgische luchthavens waar Ryanair actief is, geven een ander beeld.

Zo spreekt een woordvoerster van Brussels Airport van elf aankomsten en elf vertrekken die geannuleerd zijn. En op de luchthaven van Charleroi is een twaalftal heen- en evenveel terugvluchten geschrapt, volgens Yves Lambot van de Franstalige christelijke bediendebond CNE.

Samengeteld dus ongeveer 46 vluchten, of ongeveer een derde van de circa 150 vluchten die Ryanair op een normale vrijdag zou uitvoeren van en naar België. Gevraagd naar de verschillen, houdt Ryanair vast aan de communicatie van "20 tot 25" geannuleerde vluchten.

Ryanair krijgt vrijdag te maken met een staking van cabinepersoneel en piloten in verschillende landen. In totaal zijn er ongeveer 250 vluchten geschrapt op een totaal van 2.400 vluchten, dus iets meer dan 10 procent.

'Onderhandelen in plaats van staken'

Kenny Jacobs herhaalde donderdag aan Belga ook de oproep die zijn baas O'Leary woensdag al had gericht tot de vakbonden, namelijk dat ze "moeten onderhandelen in plaats van te staken".

"Ryanair heeft aanvaard om in België de lokale wetgeving inzake arbeidsomstandigheden, fiscaliteit en sociale zekerheid toe te passen. De bonden moeten dus naar de onderhandelingstafel komen om afspraken te maken in plaats van nog meer te staken."

Aan vakbondszijde klonk het woensdag dat Ryanair de beloftes eerst op papier moet zetten, alvorens er onderhandeld kan worden. De staking is een initiatief van het cabinepersoneel in België, Italië, Nederland, Spanje en Portugal. Piloten uit België, Nederland en Duitsland sloten zich bij de actie aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?