Ryanair schrapt vrijdag 150 vluchten door staking

© PhotoNews
| Staking van het boordpersoneel van vliegtuigmaatschappij Ryanair in Brussels Aiport: Ryanair must change (archiefbeeld).
Updated: 26-09-2018 - 12:52

Het aantal vluchten van luchtvaartmaatschappij Ryanair dat vrijdag vervalt door een staking in verschillende Europese landen, waaronder België, is verminderd tot 150. Eerder rekende Ryanair op 190 vluchten die zouden vervallen. Daardoor zouden 30.000 passagiers enige mate van overlast ondervinden.

Volgens Ryanair gaat het overgrote deel van het personeel gewoon aan het werk op vrijdag. In totaal zijn er op die dag 2.400 vluchten van de Ierse prijsvechter gepland. Alle betroffen passagiers zijn ingelicht over hun vervallen vluchten, aldus de maatschappij.

Het conflict van de piloten en het cabinepersoneel met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. Verder vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten.

Dinsdag meldde Ryanair nog dat 190 vluchten zullen wegvallen door de staking van 28 september. Die is een initiatief van het cabinepersoneel (stewardessen en stewards) in vijf Europese landen: België, Italië, Nederland, Spanje en Portugal. Vorige week werden ook de in België gebaseerde piloten opgeroepen om mee te staken.

'Vakbonden willen geen akkoord'

Volgens Ryanair-topman Michael O'Leary zijn de stakingen er enkel om de luchtvaartmaatschappij te schaden. "De piloten en het cabinepersoneel steunen de stakingen niet", hekelde O'Leary op een persconferentie in Diegem. "We zijn de vakbonden al tegemoetgekomen. We gaan akkoord met contracten onder Belgisch arbeidsrecht, zodra we tot een overeenkomst kunnen komen met de vakbonden", aldus de Ryanair-topman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?