© Heleen Debeuckelaere | De Zinne is beschikbaar in coupures tot 20.

Al meer dan 100.000 Zinnemunten in omloop

NLS
© BRUZZ
22/08/2020

Anderhalf jaar na de lancering circuleren er al meer dan 100.000 Zinnemunten in Brussel, en sloten al bijna 200 handelszaken zich aan. En er is meer op komst. “We verwachten nog een toename van zodra we de elektronische munten klaar hebben”, zegt Arnaud Heremans van het burgercollectief ‘De Zinne'.

De munt werd in maart vorig jaar geïntroduceerd. Bij de lancering sloten zich 80 zaken aan. Een half jaar later stond die teller al op 150 en waren er 50.000 munten in omloop. Ondertussen is het aantal handelaars dat deelneemt opgelopen tot bijna 200, en circuleren er al 100.000 Zinnes in de Brusselse economie.

Elke Zinnemunt is een euro waard. Je kan er mee betalen in deelnemende winkels en horecazaken. Zinnes kunnen omgeruild worden in aangesloten handelszaken die ook als wisselkantoor werken.

Brusselse identiteit

“Sinds de lancering zien we steeds meer lokale handelaars die interesse krijgen”, zegt Arnaud Heremans van het burgercollectief 'De Zinne'. Volgens hem kan de munt dan ook helpen om handelaars te ondersteunen die getroffen zijn de coronacrisis.

“De Zinnemunt is een lokale munt, en die circuleert veel sneller dan nationale munteenheden”, legt Arnaud uit. “Dat maakt ze dus heel interessant voor lokale handelaars. Ze blijft binnen de lokale economie, en door de snelle omloop kunnen er meer transacties plaatsvinden.”

Volgens Arnaud is de munt echter meer dan louter een betaalmiddel. “Wie betaalt met Zinnes brengt ook een stem uit”, zegt hij. “Een stem die de Brusselse identiteit ondersteunt en opkomt voor de lokale handelaars.”

Binnenkort elektronisch

Maar ook de Zinnemunt had te lijden onder de coronacrisis. “Het probleem is dat we onze munt enkel in cashvorm hebben”, zegt Arnaud. “Door de gezondheidsvoorschriften hebben veel handelaars contant geld afgezworen.” Daarom is collectief druk in de weer met het ontwikkelen van een app.

Die app zal het mogelijk maken om via je smartphone geld om te zetten in Zinnes. Door een QR-code te scannen kan je zo in Zinnemunten betalingen uitvoeren bij aangesloten handelaars. Er zal waarschijnlijk ook een overzichtslijst van de deelnemende handelszaken in de app worden gebouwd. Arnaud ziet het positief in: “We verwachten nog een toename van deelnemende handelszaken zodra we de elektronische munten klaar hebben."

“Momenteel wordt de app op punt gezet, sommige zaken kunnen dus wel nog veranderen”, voegt Arnaud toe. Eind dit jaar wordt de app normaal gezien gelanceerd. "Maar uit de politiek komt ook veel interesse, verschillende lokale besturen willen de Zinnes toepassen in hun gemeente. Daarom is het mogelijk dat de app er vroeger komt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, zinnemunt, lokale handel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni