Beci spoort consument aan bedrag naar boven af te ronden om handelaars te steunen

© Shutterstock
| Buurtwinkels Cortoos

De koepelvereniging van de Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen in Brussel (Beci) komt met een nieuw voorstel om handelaars te ondersteunen. Ze roept de consument op om het bedrag van hun aankopen naar boven af te ronden. De steunmaatregel zou de Brusselse economie 4,6 miljoen euro per maand extra opleveren. Dat weet de VRT.

Wanneer u volgende keer een bos ruikertjes gaat kopen bij de bloemist en het prijskaartje 18 euro bedraagt, mag u er van Beci gerust 20 euro van maken. Het kleine extraatje zou volgens de vereniging een grote impact hebben op de Brusselse economie. Volgens Beci gaat het over zo’n 4,6 miljoen euro extra in het laatje, wat overeenkomt met een gemiddelde extra inkomst van 100 à 1.000 euro voor de lokale handelaar. Op voorwaarde dat ze geen btw moeten betalen op de extra giften.

Ook de Stad Brussel en andere gemeenten steunen het initiatief. "Klanten kunnen zelf beslissen of ze de winkels in hun buurt willen ondersteunen,” vertelt Fabian Maingain, (DéFi) schepen voor Economische Zaken aan de VRT. "Door de prijzen af te ronden naar boven zou een deel van de consumenten veel kleine handelszaken kunnen helpen om een faillissement te voorkomen en vlotter van deze crisis te herstellen.”

Btw gooit roet in het eten

De btw die consumenten betalen op goederen blijft een potentiële spelbederver in het voorstel. De lokale handelaars zouden immers meer verdienen als er op de extra inkomsten van de afgeronde prijzen geen belasting wordt geheven. Maingain wil daarom het systeem op dezelfde manier behandelen als bijvoorbeeld fooien in de horeca. Die extra’s zijn belastingvrij en belanden rechtstreeks in de portefeuille van de handelaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?