Amper winst voor Brussels Airlines

© Brussels Airlines
| Airbus A330 van Brussels Airlines.

Brussels Airlines heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 3,57 miljoen euro. Er zat wel "aanzienlijke druk op het rendement", zegt de luchtvaartmaatschappij. De omzet bedroeg 1,3 miljard euro. Het aantal passagiers steeg boven 9 miljoen.

Brussels Airlines boekte in 2015 voor het eerst sinds 2010 winst: toen 41,3 miljoen euro. In terreurjaar 2016 zakte dat weg naar 15 miljoen euro. Een vergelijking met die cijfers ligt deze keer echter moeilijk, omdat de resultaten nu worden opgemaakt volgens de internationale IFRS-boekhoudregels.

Competitie

De marktomstandigheden waren "zeer competitief" en belangrijke strategische projecten wogen op de resultaten, erkent de maatschappij. Brussels Airlines integreerde de activiteiten van Thomas Cook Airlines Belgium en lanceerde vluchten naar Mumbai en Toronto. De vluchten naar Afrika deden het vorig jaar opnieuw erg goed.

De kaap van 1 miljoen passagiers op het Afrikaanse netwerk is gesneuveld dankzij een stijging van 14 procent. De bezettingsgraad op de Afrikaanse vluchten bedroeg 87 procent, een record voor de maatschappij.

9 miljoen

Over het hele netwerk vervoerde Brussels Airlines vorig jaar 17,3 procent meer reizigers. Voor het eerst waren het er meer dan 9 miljoen, "een miljoen meer dan de oorspronkelijke ambitie voor 2018". De bezettingsgraad van de vliegtuigen steeg met 4,1 procentpunten tot 78,8 procent.

De resultaten van Brussels Airlines zijn voor het eerst geconsolideerd in de jaarresultaten van Lufthansa, dat vorig jaar de enige aandeelhouder is geworden van de Belgische maatschappij.

De Duitse groep draaide een omzet van 35,6 miljard euro en een nettowinst van 2,4 miljard euro, fors meer dan in 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?