Antiquairs in Marollen sluiten de deuren: 'Good Move grote schuldige'

© Bart Dewaele
| Good Move in de Hoogstraat.
Updated: 25-11-2022 - 16:04

Het veilinghuis van antiekhandelaar Béguinage heeft de Brusselse Hoogstraat ingeruild voor een magazijn in Waals-Brabant. Het Good Move-circulatieplan maakte de winkel onbereikbaar, aldus de eigenaar. Andere antiquairs uit de wijk delen dezelfde frustratie.

Wie Marollen zegt, zegt antiek. De wijk staat al decennialang bekend om de talloze antiekwinkels vol curiositeiten. Maar sinds de invoer van het Good Move-circulatieplan in de stad stuiten de antiquairs op problemen. Klanten en leveranciers raken nog maar moeizaam met de auto of bestelwagen bij de zaken, luidt de analyse.

Voor het veilinghuis Béguinage was de situatie naar eigen zeggen onhoudbaar geworden. Zij ruilden hun verkoopzaal in de Hoogstraat in voor een magazijn in het Waals-Brabantse Waver, schrijft La Dernière Heure. “Mensen doen er te lang over om naar hier te komen en om een parkeerplaats te vinden,” zegt eigenaar Olivier Bolens.

Bolens heeft intussen navolging gekregen. Zo verkast Stef Antiek in de Blaesstraat in januari naar Mechelen. Dat weliswaar via een omweg langs de Zavel of de Hallepoort de Blaesstraat redelijk eenvoudig met de auto bereikbaar blijft, doet hem niet van gedacht veranderen. “De meeste klanten komen nu nog met de trein. Voor groot meubilair is dat echter geen optie,” zegt eigenaar Stef Van Autenboer, die de zaak al twintig jaar in Brussel uitbaat. “Buitenlandse handelaars zijn niet meer geïnteresseerd om naar hier te komen. We moesten op voorhand al uitleggen hoe je er geraakt, wat enkel nog kan via de Hallepoort.”

‘Ruimte voor horeca’

Van Autenboer vindt het jammer dat hij de zaak in de Marollen moet stopzetten. “Het is een leuke buurt, maar ik denk dat alle antiekwinkels op den duur zullen verdwijnen en plaats zullen ruimen voor horecazaken,” zegt hij. Volgens hem leeft hetzelfde sentiment bij andere handelaars in de buurt en zijn er meerdere die aan vertrekken denken.

Alessandro Dati van D+ Design, een paar huizen verder dan Stef Antiek, trekt sinds het circulatieplan ook minder klanten aan. “Het rijkere cliënteel uit Ukkel of Sint-Genesius-Rode komt niet meer naar hier door het verkeer,” zegt hij. “Het is jammer dat er bij het plan enkel aan de bewoners is gedacht en niet aan de historische waarde van de wijk.”

Aan verhuizen denkt Dati voorlopig niet, daarvoor wacht hij af of het circulatieplan nog verandert. “Als dat niet gebeurt, zullen we ook moeten vertrekken.”

De Brusselse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, Bart Dhondt (Groen), wilde vrijdag niet reageren op het standpunt van de antiquairs.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?